Έκθεση της UNICEF για το νερό και την υγιεινή

Τα παιδιά πληρώνουν το τίμημα για την έλλειψη ασφαλούς νερού και υγιεινής, καθώς παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από έλλειψη καθαρού νερού, τουαλετών και νιπτήρων, διαπιστώνει η έκθεση της UNICEF με τίτλο «Πρόοδος για τα Παιδιά: Μια Έκθεση για το Νερό και την Υγιεινή». «Η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων με πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό είναι εντυπωσιακή,» είπε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Αν Βένεμαν κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε: «Πάντως, το ακάθαρτο νερό και η έλλειψη βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής συμβάλλουν στο θάνατο περίπου 1,5 εκατομμυρίου παιδιών κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της διάρροιας."
Η έκθεση καταγράφει την πρόοδο έναντι του Αναπτυξιακού Στόχου της Χιλιετίας για μείωση μέχρι το 2015 στο μισό της αναλογίας των ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.
Μεταξύ 1990 και 2004, η παγκόσμια κάλυψη σε ασφαλές πόσιμο νερό αυξήθηκε από 78% σε 83%.
Η Λατινική Αμερική και Καραϊβική και οι περιοχές της Νότιας Ασίας θα επιτύχουν το στόχο που αφορά το πόσιμο νερό σχεδόν 10 χρόνια νωρίτερα. Εξετάζοντας τον τομέα της υγιεινής, η έκθεση διαπιστώνει πως περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής από το 1990 με τα ποσοστά παγκόσμιας κάλυψης να παρουσιάζουν αύξηση από 49% σε 59%. Στη Νότια Ασία, η πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ του 1990 και του 2004. Στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, η αναλογία των ανθρώπων με βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής ανήλθε από 30% σε περισσότερο από 50%.
Παρά την αξιέπαινη πρόοδο, σχεδόν 425 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 18 εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένη παροχή νερού και πάνω από 980 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής. Το καθαρό νερό και η υγιεινή είναι ζωτικές προϋποθέσεις για τη βελτίωση στη διατροφή, τη μείωση της παιδικής και μητρικής θνησιμότητας και τον αγώνα κατά των ασθενειών.
Ασθένειες που σχετίζονται με το νερό και την υγιεινή μπορούν να επηρεάσουν τη φοίτηση και τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο. Τα κορίτσια, ειδικότερα, μπορεί να αποθαρρύνονται από τη φοίτηση στο σχολείο από την ανάγκη να κουβαλούν νερό για τις οικογένειές τους και από την ανάγκη για ξεχωριστές εγκαταστάσεις υγιεινής. Όπως αναφέρει η έκθεση, οι βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής θα μπορούσαν να μειώσουν τις σχετικές με τη διάρροια ασθένειες στα μικρά παιδιά κατά περισσότερο από το ένα τρίτο. Με βελτίωση και των πρακτικών υγιεινής τέτοιες ασθένειες θα μπορούσαν να μειωθούν κατά τα δύο τρίτα. Παρά τις σημαντικές προόδους, ο κόσμος δεν προχωράει σωστά για να επιτύχει το στόχο για την υγιεινή. Στη Νότια Ασία για παράδειγμα, δύο στους τρεις ανθρώπους εξακολουθούν να στερούνται πρόσβασης σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.
Η έκθεση αναφέρει πως τα οφέλη της βελτιωμένης παροχής νερού και υγιεινής είναι ολοφάνερα και μπορούν να επεκταθούν σε πολύ περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο, μόνο εάν διατίθεντο επαρκείς πόροι και αποφασιστικότητα για το σκοπό αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr