Έκθεση Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα ναρκωτικά

Ραγδαία εξάπλωση και αύξηση της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών εντοπίστηκε την τελευταία διετία στα κράτη μέλη της ΕΕ, γεγονός που υπογραμμίζει ότι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή ναρκωτικών επιδιώκουν την καινοτομία μέσω της προσφοράς νέων χημικών ουσιών σε δυνητικούς χρήστες. Το 2005 εντοπίστηκαν 14 νέες ψυχοδραστικές ουσίες μεταξύ των οποίων η πιπεραζίνη η οποία σημείωσε ταχύτατη εξάπλωση, διατιθέμενη ως «νέου τύπου έκσταση». Αυτό τονίστηκε, την Πέμπτη, κατά τη παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης (2005) του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Ναρκωτικά από τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Κων. Μπάλλα και τον υπεύθυνο του σχετικού ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου στην Ελλάδα Αλ. Γκούσντιλ.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα εντοπισμού και κατανόησης των νεοεμφανιζόμενων τάσεων της χρήσης ναρκωτικών του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ναρκωτικών και Τοξικομανών το οποίο εφεξής θα παρακολουθεί τις νέες μεθόδους χρήσης συμπεριλαμβανομένης της συνδυασμένης χρήσης νόμιμων και παράνομων ψυχοδραστικών ουσιών.
Σύμφωνα με την έκθεση παρατηρήθηκε αύξηση των κατασχεμένων ποσοτήτων ναρκωτικών, σημαντική μείωση της προσφερόμενης τιμής « σχεδόν στο μισό» ενώ η «έκσταση και η κοκαΐνη είναι σήμερα φθηνότερες από όσο στα τέλη της δεκαετίας του ‹80». Η πλέον διαδεδομένη ουσία είναι η κάνναβη, ακολουθεί η κοκαΐνη με 3,5 εκ χρήστες και οι αμφεταμίνες με 2 εκ χρήστες, με τη μεγαλύτερη διακίνηση της «έκστασης» συγκεντρωμένη στην Δ Ευρώπη, και 28,3 εκ χάπια κατασχεμένα το 2004. Επίσης το 2004 κατασχέθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο 59,2 τόνοι ηρωίνης, το 50% στην Ασία και το 40% στην Ευρώπη. Το 60% των περιπτώσεων που ζητούν απεξάρτηση είχαν κύρια ουσία τα οπιοειδή και τα μισά αυτών των ατόμων ήταν ηλικίας άνω των 30.
Ωστόσο η χρήση της ηρωίνης και των ενέσιμων ναρκωτικών αποτελούν μείζονα ζητήματα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη για το άμεσο μέλλον λόγω και της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών όπως το AIDS και η ηπατίτιδα.
Τα μέτρα πρόληψης για τις ασθένειες αυτού του τύπου έχουν αυξηθεί, ωστόσο διαπιστώθηκε έλλειψη σχετικών κέντρων απεξάρτησης με επαρκή μέριμνα για τις γυναίκες χρήστες με παιδιά ανήλικα.
Κατά μέσο όρο κάθε χρόνο αναφέρονται 7000-8000 θάνατοι από ναρκωτικά στην Ευρώπη αριθμός που αντιστοιχεί στο 3% των θανάτων των ενηλίκων κάτω των 40 ετών και τυπικό θύμα υπερβολικής δόσης τoν 35άρη Ως προς αυτό το σημείο επισημάνθηκε ότι το τυπικό θύμα στις νέες χώρες-μέλη της ΕΕ είναι ο 25 άρης άνδρας.
Τέλος σχετικές έρευνες έδειξαν ότι οι θαμώνες νυχτερινών κέντρων έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να δοκιμάσουν ναρκωτικές ουσίες αφού τα 2/3 αυτής της ομάδας ανέφεραν ότι έχουν κάνει χρήση τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr