Κλείσιμο

Εκτέλεση θανατοποινίτη με χρήση μίας χημικής ουσίας στο Οχάιο

Το Οχάιο έγινε η πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ που προχώρησε στην εκτέλεση καταδικασμένου στην εσχάτη των ποινών με θανατηφόρα ένεση που περιείχε μόνο μια ουσία, αντικαθιστώντας την διαδικασία των τριών ουσιών που χορηγούνται σε ισάριθμα στάδια.

Ο Κένεθ Μπάιρος, που είχε καταδικαστεί για φόνο, εξέπνευσε μετά από περίπου 9-10 λεπτά, σύμφωνα με αυτόπτες. Είχε κριθεί ένοχος για την δολοφονία και τον διαμελισμό μιας γυναίκας τα μέλη της οποίας είχε σκορπίσει στο Οχάιο και στη γειτονική Πενσιλβάνια.

Υποστηρικτές της θανατικής ποινής διατείνονται ότι η μέθοδος αυτή βελτιώνει την εκτέλεση με θανατηφόρο ένεση.

Οι εκτελεστές χρειάστηκε πάντως να κάνουν 15 προσπάθειες για να βρουν μια φλέβα του Μπάιρος, 51 ετών, ώστε να του εγχύσουν νατριούχο θειοπεντάλη.
Η μέθοδος είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για την ευθανασία ζώων. Ο δικηγόρος του Μπάιρος χαρακτήρισε την διαδικασία "πείραμα", αλλά οι εφέσεις του απορρίφθηκαν.

Πολέμιοι της θανατικής ποινής υποστηρίζουν ότι το κοκτέιλ των τριών ουσιών μπορεί να παραλύει τους κρατούμενους, αλλά τους προκαλεί πόνο πριν εκπνεύσουν. Υπάρχουν πολυάριθμες προσφυγές κατά της μεθόδου στα δικαστήρια. Ακόμη, ειδικοί εκτιμούν ότι και η μέθοδος με την μία ουσία μπορεί να προκαλέσει τρομερό μαρτύριο σε θανατοποινίτες.
Πηγή: skai.gr