Έκτακτα δάνεια για να περάσουν τις γιορτές οι Βρετανοί

Δυόμισι εκατομμύρια ενήλικες Βρετανοί δηλώνουν ότι θα κάνουν αίτηση δανείου ώστε να ζεστάνουν τα σπίτια τους την περίοδο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς μη-κερδοσκοπικούς στεγαστικούς οργανισμούς στη Βρετανία, η Circle Housing.

Συνολικά 7 εκατομμύρια Βρετανοί (το 15% του ενήλικου πληθυσμού) σκοπεύουν να πάρουν δάνειο για τα πρόσθετα έξοδα των φετινών Χριστουγέννων. Εξ αυτών, πέρα από το μεγάλο αριθμό όσων δηλώνουν ότι το δάνειο θα χρειαστεί για τη θέρμανση, 4 εκατομμύρια δηλώνουν ότι θέλουν αυτά τα χρήματα για να μπορέσουν να έχουν εορταστικό τραπέζι.

Όπως σημειώνει ο βρετανικός οργανισμός, αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία αποκαλύπτονται τη στιγμή που οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού, καθώς και με αυξανόμενες τιμές για βασικά είδη διατροφής.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένας στους 20 σχεδιάζει να αποταθεί σε εταιρείες βραχυπρόθεσμων δανείων παρά τα εκβιαστικά επιτόκια και περίπου 150.000 είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν δανειακή εξυπηρέτηση ακόμα και από μη διαπιστευμένους φορείς ή τοκογλύφους.

Εκπρόσωπος της Circle Housing τόνισε ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι πως όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Βρετανίας θα υποχρεωθούν να στραφούν σε τοκογλύφους. Συνέστησε την αναζήτηση βοήθειας από υπηρεσίες που συμβουλεύουν επί της διαχείρισης χρεών.

Άλλα σημαντικά πορίσματα της έρευνας είναι η διαπίστωση ότι ένας στους έξι ενήλικες Βρετανούς αντιμετωπίζουν τον ερχομό των Χριστουγέννων με «τρόμο», το 18% με «ανησυχία» και το 16% με «αγωνία». Ένας στους τρεις δηλώνει ότι φέτος θα ξοδέψει λιγότερα κατά την εορταστική περίοδο σε σύγκριση με πέρυσι.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.000 πολίτες.
Πηγή: skai.gr