«Εξύβριση» του Ερντογάν: Έρευνα της εισαγγελίας της Άγκυρας για Γκερτ Βίλντερς

Ο εισαγγελέας της Άγκυρας ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε έρευνα σε βάρος του ηγέτη της ολλανδικής άκρας δεξιάς Γκερτ Βίλντερς για «εξύβριση» του τούρκου προέδρου επειδή χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «τρομοκράτη».

Η έρευνα αφορά δύο μηνύματα του Βίλντερς στο Twitter που «περιέχουν γραπτές και οπτικές ύβρεις» κατά του τούρκου προέδρου, αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα.

«Ο Ερντογάν είναι ένας ισλαμιστής που δημιουργεί θανάσιμο κίνδυνο και υποκινεί το μίσος και την τρομοκρατία εδώ στην Ολλανδία», έγραψε χθες, Δευτέρα, ο Βίλντερς στο Twitter.

Ο ίδιος δημοσίευσε επίσης μια γελοιογραφία που εικονίζει το μισό πρόσωπο του Ερντογάν πάνω σε μια τουρκική σημαία και το άλλο μισό πάνω στη σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος συνοδευόμενη από τη λέξη «τρομοκράτης». Κάλεσε τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να απελάσει τον τούρκο πρεσβευτή από την Ολλανδία ενώ ζήτησε επίσης να εκδιωχθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ.

«Καμιά λέξη που προφέρει ο Γκερτ Βίλντερς και η συμμορία του των νεοναζί δεν αξίζει το παραμικρό. Ο αληθινός κίνδυνος είναι να συμμερίζονται τις ιδέες τους οι φαινομενικά μετριοπαθείς κυβερνήσεις και οι λεγόμενοι υπεύθυνοι πολιτικοί ηγέτες», αντέδρασε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, ανέβασε από την πλευρά του στο Twitter μια φωτογραφία του Βίλντερς να πιέζει την άκρη της μύτης του με ένα στιλό, συνοδευόμενη από τη λέξη «ηλίθιος».

«Αυτός ο φασίστας που επιτέθηκε στον πρόεδρό μας θα ήταν ένας καταραμένος Ναζί αν είχε ζήσει κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. αν ζούσε τώρα στη Μέση Ανατολή, θα ήταν ένας φονιάς του Νταές», έγραψε στο Twitter ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, του AKP, χρησιμοποιώντας μια άλλη ονομασία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς είχε εξοργίσει την Άγκυρα ήδη τον Οκτώβριο με ένα παρόμοιο μήνυμα με στόχο τον τούρκο πρόεδρο.

Είχε δημοσιεύσει τότε στο Twitter μια γελοιογραφία του Ερντογάν με μια βόμβα στο κεφάλι και τη λέξη «τρομοκράτης». Ο Ερντογάν είχε τότε καταθέσει μήνυση για «εξύβριση» σε βάρος του Βίλντερς.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έχει επικρίνει τις τουρκικές νομικές ενέργειες κατά του Βίλντερς λέγοντας πως ο πολιτικός ασκεί το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ