Εξόρυξη λιγνίτη στο ορυχείο «Turów»: Ημερήσιο πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ στην Πολωνία από ΕΕ

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ότι η Πολωνία υποχρεούται να καταβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ ημερησίως επειδή δεν έχει σταματήσει τις δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη στο ορυχείο "Turów", στα σύνορα με την Τσεχία.

«Ένα τέτοιο μέτρο φαίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των προσωρινών μέτρων που αποφασίστηκαν στις 21 Μαΐου 2021 και να αποτραπεί το εν λόγω κράτος μέλος από την καθυστέρηση της ευθυγράμμισης της συμπεριφοράς του με την εν λόγω διάταξη», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου 2021, η Τσεχική Δημοκρατία, φοβούμενη ότι η συνεχιζόμενη λειτουργία του ορυχείου θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο των υπόγειων υδάτων στο έδαφός της, προσέφυγε κατά της Πολωνίας στο ΔΕΕ, ισχυριζόμενη ότι η Πολωνία παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ επιτρέποντας την εξόρυξη λιγνίτη στο ορυχείο Turów.

Εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου, η Πολωνία είχε λάβει εντολή από το Δικαστήριο στις 21 Μαϊου να σταματήσει αμέσως τις δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη στο συγκεκριμένο ορυχείο. Σημειώνοντας την άρνηση της Πολωνίας να συμμορφωθεί με τη διαταγή που εκδόθηκε στις 21 Μαΐου, η Τσεχία ζήτησε αρχικά από το Δικαστήριο να επιβάλει ημερήσια χρηματική ποινή στην Πολωνία. Σε απάντηση, η Πολωνία ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση του Δικαστηρίου λόγω «μεταβαλλόμενων συνθηκών» και με το επιχείρημα ότι η διακοπή των δραστηριοτήτων εξόρυξης λιγνίτη στο ορυχείο Turów θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της παροχής θέρμανσης και πόσιμου νερού στα εδάφη της Μπογκατίνιας και του Ζγκορζέλετς.

Ωστόσο, το ΔΕΕ απέρριψε το αίτημα της Πολωνίας. Σύμφωνα με το ΔΕΕ, η Πολωνία «δεν αποδεικνύει επαρκώς ότι μια τέτοια διακοπή εξόρυξης ενέχει πραγματικό κίνδυνο διακοπής της παροχής θέρμανσης και πόσιμου νερού σε αυτές τις περιοχές». Συνεπώς, το ΔΕΕ διέταξε την Πολωνία να καταβάλλει στην Επιτροπή χρηματική ποινή 500.000 ευρώ ημερησίως από την ημερομηνία κοινοποίησης αυτής της απόφασης, έως ότου η χώρα συμμορφωθεί με την εντολή του Μαΐου 2021.

Το ΔΕΕ θα εκδώσει την τελική του απόφαση σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ