Τέσσερις άμαχοι και δύο μαχητές σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση των σιιτών ανταρτών Χούθι εναντίον αποθήκης όπλων των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στη νοτιοδυτική Υεμένη, ανακοίνωσαν μία επίσημη και ιατρικές πηγές.

Από την επίθεση ζημιές υπέστη και νοσοκομείο των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF), το οποίο χρειάστηκε να αναστείλει τις δραστηριότητές του.

Μέλη του σιιτικού ένοπλου κινήματος των Χούθι της Υεμένης χρησιμοποίησαν πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να πλήξουν μια αποθήκη όπλων στην πόλη αλ Μόχα στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με στρατιωτικό της Υεμένης.

Η Μόχα, άλλοτε ακμάζουσα πόλη, εμπορικός κόμβος μέσω του οποίου εξαγόταν καφές, μετατράπηκε όπως και το κοντινό λιμάνι αλ Μόχα σε στρατιωτική βάση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ωσότου απέσυραν μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους που δρούσαν στην Υεμένη νωρίτερα φέτος. Οι σαουδαραβικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο των λιμανιών τον Ιούλιο.

Η επίθεση σημειώθηκε σε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στον πόλεμο που μαίνεται από το 2014 μεταξύ των Χούθι και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Τοπική ιατρική πηγή επεσήμανε μιλώντας στο AFP ότι έξι άνθρωποι –τέσσερις πολίτες και δύο μαχητές—σκοτώθηκαν στην επίθεση και 26 ακόμη, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, τραυματίστηκαν.

Πύραυλοι «Patriot αναχαίτισαν τρία βλήματα, αλλά ένα τέταρτο έπληξε την αποθήκη όπλων», επεσήμανε ο στρατιωτικός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Προς το παρόν οι Χούθι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Από αυτή χρειάστηκε να αναστείλει τις δραστηριότητές του νοσοκομείο που διαχειρίζονται οι MSF, το οποίο υπέστη ζημιές από εκρήξεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα μεταξύ του προσωπικού του.

«Το νοσοκομείο υπέστη ζημιές από την επίθεση εναντίον γειτονικού κτιρίου και οι δραστηριότητες του ανεστάλησαν προς το παρόν», δήλωσε αξιωματούχος της ΜΚΟ.

Στην περιοχή της νοτιοδυτικής Υεμένης, που εκτείνεται από τα Στενά του Μπαμπ αλ Μάντεμπ ως την πόλη Χοντέιντα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούθι, επικρατεί σχετική ηρεμία από τότε που τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία στην πόλη αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ