Εξελέγη ο Γκιουλ

Η Τουρκία έχει νέο πρόεδρο Δημοκρατίας.

Κατά την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ εξελέγη, όπως άλλωστε αναμενόταν καθώς αρκούσε η απλή πλειοψηφία των 276 εδρών, πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο Γκιούλ εξελέγη με 339 ψήφους επί συνόλου 550 εδρών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, στην οποία κυριαρχεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ήταν υποψήφιος.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι για το ύπατο αξίωμα, ο Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και ο Χουσείν Ταϊφούν Ιτσλί του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς απέσπασαν 70 και 13 ψήφους αντίστοιχα.

Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει άμεσα τα καθήκοντά του, ανάμεσα στα οποία είναι και η έγκριση της νέας κυβέρνησης υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, οι τούρκοι πολίτες στη πλειοψηφία τους θεωρούν απολύτως φυσιολογικό το γεγονός ότι η σύζυγος του Αμπντουλάχ Γκιουλ και μελλοντική πρώτη κυρία της χώρας φορά ισλαμική μαντήλα. Ωστόσο, πιστεύουν ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να αμερόληπτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Τρίτη στην Μιλιέτ.

Το 72,6% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό να φορά μαντήλα η σύζυγος του προέδρου της χώρας, γράφει η Μιλιέτ.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε λίγες ώρες πριν η τουρκική βουλή αναδείξει τον Γκιουλ νέο πρόεδρο της Τουρκίας, στην τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται απλώς η απόλυτη πλειοψηφία και όχι τα δύο τρίτα των βουλευτών όπως απαιτείτο στις δύο.

Να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα Γκιουλ ήταν η αφορμή για την πολιτική κρίση στη γείτονα που κατέληξε τελικά στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών και τη σαρωτική νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχολιάζοντας την εκλογή Γκιουλ, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή είπε ότι η εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ ως νέου προέδρου της Τουρκίας δεν μπορεί να επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Το Κυπριακό, επεσήμανε η Κυπρία υπουργός, βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού στρατού.
Πηγή: skai.gr