Έξαλλος ο Βρετανός ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη» και «αυθαίρετη» η 2η δίκη σε βάρος της Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» την «παντελώς αυθαίρετη», δεύτερη δίκη της 42χρονης Ιρανοβρετανής Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ στο Ιράν και ζήτησε να της επιτραπεί να επιστρέψει «χωρίς καθυστέρηση» στην οικογένειά της.

«Είναι απαράδεκτο που το Ιράν επέλεξε να διεξάγει μια εντελώς αυθαίρετη δίκη σε βάρος της Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την στηρίξουμε», πρόσθεσε, ζητώντας να της επιτρέψει η Τεχεράνη να γυρίσει στην οικογένειά της στη Βρετανία.

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ, εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση, δικάστηκε σήμερα με την κατηγορία της "διασποράς προπαγάνδας". Είχε συλληφθεί για πρώτη φορά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης τον Απρίλιο του 2016 ενώ ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη Βρετανία με την κόρη της έπειτα από επίσκεψη στην οικογένειά της.

Καταδικάστηκε αργότερα σε φυλάκιση πέντε ετών με την κατηγορία της συνωμοσίας για ανατροπή του ιερατικού κατεστημένου στο Ιράν. Αποφυλακίστηκε πέρυσι τον Μάρτιο και τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό στην Τεχεράνη λόγω ανησυχιών για εξάπλωση της COVID-19 στις φυλακές του Ιράν, ενώ της είχε απαγορευθεί να φύγει από τη χώρα. Την προηγούμενη Κυριακή οι ιρανικές αρχές της αφαίρεσαν το βραχιολάκι εντοπισμού που της είχαν τοποθετήσει στο πόδι, όμως δεν της επέτρεψαν να φύγει από τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ