Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι εξακολουθεί να πιστεύει ακράδαντα πως η Fed θα έπρεπε να μειώσει τα κατευθυντήρια επιτόκιά της κάτω από το μηδέν, εξέφρασε πάντως μια δόση ικανοποίησης για την πολιτική που ασκεί τελευταία ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, μολονότι ο τελευταίος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται τα επιτόκια να περάσουν σε αρνητικό έδαφος.

Ο Τραμπ έκρινε πως ο Πάουελ, τον οποίο επικρίνει συχνά, έχει βελτιώσει τις επιδόσεις του στην ηγεσία της Fed, επιμένοντας πάντως πως διαφωνεί μαζί του ως προς την επιτοκιακή πολιτική.

«Έχω τη σθεναρή πεποίθηση πως θα έπρεπε να έχουμε αρνητικά επιτόκια», επανέλαβε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος (της Fed) είναι ο MIP για μένα τους τελευταίους μήνες. Έχει κάνει πολύ καλή δουλειά», πρόσθεσε, εξηγώντας πως το ακρώνυμο που χρησιμοποίησε σημαίνει «Most Improved Player», δηλαδή «ο πιο βελτιωμένος παίκτης».

Ο Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε νωρίτερα χθες ότι η ομάδα που χαράσσει τη νομισματική πολιτική στη Fed δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκιά της κάτω του μηδενός. Αντ’ αυτού, προέτρεψε την κυβέρνηση και το Κογκρέσο να προωθήσουν μεγαλύτερες δαπάνες για να τονωθεί η αμερικανική οικονομία, που έχει γονατίσει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις