«Εξαιρετική» επιστολή Τραμπ στον Κιμ Γιόνγκ-ουν

Επιστολή από τον Ντόναλντ Τραμπ έλαβε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-ουν, σε μία ένδειξη πως οι δύο ηγέτες προσπαθούν να αναθερμάνουν τον διμερή διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Ο κ. Κιμ χαιρέτισε το «εξαιρετικό περιεχόμενο» της επιστολής, προσθέτοντας πως θα στοχαστεί σοβαρά τα γραφόμενα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο KCNA.

Στις αρχές του μήνα ο κ. Τραμπ είχε αποκαλύψει πως είχε λάβει μία «υπέροχη» επιστολή από τον βορειοκορεάτη ηγέτη, δίχως να αναφερθεί στο περιεχόμενο ή στον τρόπο παράδοσής της.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγκγιάνγκ διακόπηκαν απότομα τον Φεβρουάριο, μετά την ατελέσφορη σύνοδο κορυφής στο Ανόι.

Η αμερικανική πλευρά ζήτησε πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό της Β. Κορέας ως προϋπόθεση για την άρση κυρώσεων, ενώ ο κ. Κιμ αξίωσε χαλάρωση ορισμένων ποινών ως αντάλλαγμα για την διακοπή εργασιών στην πυρηνική μονάδα της Γιονγκμπιόν.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για το αποτέλεσμα. Τους μήνες που ακολούθησαν ο Βορράς πραγματοποίησε σειρά δοκιμών όπλων, περιλαμβανομένων δοκιμών με πυραύλους μικρού βεληνεκούς, τις οποίες είχε αναστείλει από το 2017.

Τον Μάιο οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως έχουν κατάσχει βορειοκορεατικό πλοίο που πιστεύεται πως χρησιμοποιούνταν για την παράκαμψη των διεθνών οικονομικών κυρώσεων, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ.

Οι δύο ηγέτες είχαν ανταλλάξει μηνύματα και πέρυσι.

Πηγή: skai.gr