Κλείσιμο

Νεότερο «εξαιρετικά ανησυχητικό» στέλεχος κορωνοϊού από Ν. Αφρική εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Δύο περιπτώσεις ενός ακόμα «εξαιρετικά ανησυχητικού» στελέχους του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Πρόκειται για άτομα που ταξίδεψαν στη χώρα από τη Νότια Αφρική, με τη βοήθεια των αρχών της οποίας έγινε ο εντοπισμός. Το νέο στέλεχος είναι «πιο μεταδοτικό και μοιάζει να έχει μεταλλαχθεί περαιτέρω», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Χάνκοκ είπε επίσης ότι τα άτομα αυτά και οι στενές επαφές τους έχουν τεθεί σε καραντίνα. Επίσης, όποιος βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει ταξιδέψει στη Νότια Αφρική το τελευταίο 15ήμερο ή οι στενές επαφές ατόμων που έχουν ταξιδέψει στη Νότια Αφρική θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Τίθενται εξάλλου περιορισμοί στην αεροπορική σύνδεση με την αφρικανική χώρα.

Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι από τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων περισσότερες περιοχές της νότιας και ανατολικής Αγγλίας τίθενται στην τέταρτη βαθμίδα των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, που επί της ουσίας συνιστούν ένα νέο lockdown, σαν αυτό που ισχύει από την Κυριακή στο Λονδίνο.

Οι περιοχές αυτές είναι οι κομητείες Σάσεξ, Όξφορντσιρ, Σάφολκ, Νόρφολκ, Κέμπριτζσιρ, Χάμσιρ και οι περιοχές του Έσεξ και του Σάρεϊ που δεν είχαν τεθεί μέχρι των υπό lockdown.

Στην αμέσως υψηλότερη από τη βαθμίδα περιορισμών στην οποία υπάγονταν μέχρι τώρα τοποθετούνται και πολλές άλλες περιοχές ανά τη χώρα, όπως το Μπρίστολ που θα υπάγεται στη βαθμίδα 3.

Αιτιολογώντας τα πρόσθετα μέτρα ο κ. Χάνκοκ αναφέρθηκε στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Τόνισε ότι την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 57%. Ο μέσος ημερήσιος αριθμός εισαγωγών σε νοσοκομεία είναι 1909, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από τα μέσα Απριλίου. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων έχει σχεδόν φτάσει εκείνον της κορύφωσης του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Ο κ. Χάνκοκ ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι η ομάδα του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca υπέβαλε τα πλήρη δεδομένα προς έγκριση του σκευάσματος στην αρμόδια υγειονομική αρχή της χώρας.

Είπε επίσης ότι πλέον έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί σε γηροκομεία.

Πηγή: skai.gr