Κλείσιμο

Εξαγγελίες για δαπάνες στον βρετανικό προϋπολογισμό εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

Τον προϋπολογισμό του κράτους για το νέο οικονομικό έτος και προγνώσεις για τους μελλοντικούς οικονομικούς δείκτες παρουσίασε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.

Ο 41χρονος τσάρος των δημοσίων οικονομικών είπε στην αρχή της παρουσίασης προς τους βουλευτές ότι ο προϋπολογισμός θα προσφέρει μία ισχυρότερη οικονομία, με υψηλότερους μισθούς, υψηλότερη ειδίκευση και αυξημένη παραγωγικότητα, παράλληλα με ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Αν και όπως πρόσθεσε δεν κηρύσσει το τέλος της πανδημίας, παρόλα αυτά προετοιμάζει την οικονομία για μια «νέα εποχή αισιοδοξίας» μετά από την Covid.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ένας Υπουργός Οικονομικών στη Βρετανία έκανε ιδιαίτερη μνεία σε ανησυχίες λόγω αύξησης του πληθωρισμού, που έχει ανεβεί στο 3,1% και τους επόμενους μήνες θα φτάνει το 4% κατά μέσο όρο.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις δημοσιονομικές προβλέψεις από το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού που μεταξύ άλλων έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας για φέτος από 4% στο 6,5%.

Η ταχύτερη του αναμενόμενου ανάκαμψη επιτρέπει μεγαλύτερες δαπάνες, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται κατά 3,8% κάθε χρόνο σε πραγματικούς όρους.

Από τις επιμέρους χρηματοδοτικές εξαγγελίες του κ. Σούνακ ξεχωρίζει η δέσμευση για επαναφορά του ποσοστού δαπανών για τη διεθνή βοήθεια στο 0,7% του ΑΕΠ από το 0,5% που έχει μειωθεί εν μέσω έντονων αντιδράσεων. Αυτό θα γίνει πριν από το 2024, δηλαδή πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές.

Επιβεβαίωσε επίσης την αύξηση του κατώτατου μισθού από 8,91 σε 9,50 λίρες την ώρα, την άρση από τον Απρίλιο του παγώματος των αυξήσεων στο δημόσιο και ένα πρόσθετο κονδύλι 5,9 δισεκατομμυρίων λιρών για το εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Οι εξαγγελίες για πρόσθετες δαπάνες, ωστόσο, έρχονται την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται κριτική για την κατάργηση έκτακτου βοηθήματος λόγω πανδημίας σε δικαιούχους επιδομάτων και ενώ επίκειται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Σούνακ εξήγγειλε επίσης μεταξύ άλλων πολυετές πρόγραμμα οικοδόμησης νέων σπιτιών και βελτίωσης στεγαστικών συνθηκών ύψους 24 δισεκατομμυρίων λιρών, κονδύλια για ενίσχυση σχολείων και οικογενειών με μικρά παιδιά, χρήματα για την αστυνόμευση και τη δικαιοσύνη με φιλοδοξία την πρόσληψη 20.000 νέων αστυνομικών, ενίσχυση χρηματοδότησης για τις αποκεντρωμένες κυβέρνησης Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας αλλά και για τους δήμους στην Αγγλία, όπως και για τις υποδομές σε όλη την επικράτεια ώστε να υπάρξει εξίσωση όλων των περιοχών προς τα πάνω.

Αίσθηση προκαλεί η εξαγγελία για μείωση του τέλους αεροπορικών μεταφορών για τις πτήσεις εσωτερικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέτρο που ήδη επικρίνεται ιδιαίτερα ενόψει της μεγάλης διάσκεψης της Γλασκώβης για το κλίμα, της COP26, που αρχίζει τη Δευτέρα.

Απών από τη συνεδρίαση της Βουλής για τον προϋπολογισμό ήταν ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.
 

Πηγή: skai.gr