Εκρηκτικό το κλίμα στο Παρίσι, ένα χρόνο μετά τις συγκρούσεις

Ένα χρόνο μετά τις συγκρούσεις στα προάστια του Παρισιού οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν πως το κλίμα στις υποβαθμισμένες αυτές περιοχές παραμένει εκρηκτικό, μετά και τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομικών.
Η εφημερίδα Φιγκαρό, επικαλούμενη εμπιστευτική έκθεση των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, γράφει ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι περισσότερες από τις συνθήκες που είχαν οδηγήσει στις αιματηρές συγκρούσεις την περασμένη χρονιά. Ηδη έχουν σταλεί λεπτομερείς οδηγίες στις περιφερειακές αρχές προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, καθώς στις 27 Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο δύο νεαρών, οι οποίοι σκοτώθηκαν από ηλεκτροπληξία στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από αστυνομικούς που τους καταδίωκαν
Στην έκθεση με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου οι αξιωματούχοι των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανά επεισόδια κυρίως στο Ιλ Ντε Φράνς.
Στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία καθώς την περίοδο αυτή τα σχολεία έχουν διακοπές, γεγονός που διευκολύνει, όπως αναφέρει, τους μαθητές να παρεκτραπούν. Επίσης εκτιμάται ότι οι νεαροί των παρισινών προαστίων δεν έχουν προχωρήσει σε ένα οργανωμένο σχήμα και δεν υπάρχει ισχυρό δίκτυο αλληλεγγύης.
Την Κυριακή, νεαροί πυρπόλησαν τέσσερα οχήματα -το ένα λεωφορείο- στην περιοχή Γκρινί, στο νότιο Παρίσι. Δύο άτομα συνελήφθησαν. Οι νεαροί ανάγκασαν τους επιβάτες του λεωφορείου να κατέβουν και αμέσως μετά του έβαλαν φωτιά. Ο οδηγός υπέστη σοκ και νοσηλεύεται.
Νινέττα Βιδάλη
Πηγή: skai.gr