Έκρηξη βίας στην Παλαιστίνη

Η Φατάχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς απείλησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που ελέγχεται από την αντίπαλη ισλαμική Χαμάς, αντιδρώντας στη νέα έκρηξη ενδοπαλαιστινιακής βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα άνδρες της προεδρικής φρουράς είχαν εισβάλει στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού αλ Ακσα που ελέγχεται από τη Χαμάς στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης και κατάσχεσαν τα μηχανήματα, τη στιγμή που ήταν στον αέρα μία εκπομπή από τη Γάζα, έδρα της ισλαμικής οργάνωσης.

Παράλληλα η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς απηύθυνε ένα πρωτοφανές τελεσίγραφο απειλώντας να εισβάλει στο αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας και άλλες υπηρεσίες που ελέγχονται από τη Φατάχ στην πόλη της Γάζας, εάν αυτό δεν εκκενωθεί ως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Ιζεντίν αλ Κάσαμ απαρίθμησαν τις εγκαταστάσεις που πρέπει να εκκενωθούν, μεταξύ των οποίων είναι οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, η προεδρική φρουρά, η εθνική ασφάλεια και η προληπτική ασφάλεια.

Η παλαιστινιακή προεδρία κατηγόρησε την ηγεσία της Χαμάς ότι προετοιμάζει πραξικόπημα και ότι εξωθεί σε εμφύλιο στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά το θάνατο 17 Παλαιστινίων από χθες στις συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων της Χαμάς και της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ολες οι πληροφορίες και όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι υπάρχει ένα ρεύμα, στο οποίο συμμετέχουν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες της Χαμάς, που προετοιμάζει ένα πραξικόπημα κατά της παλαιστινιακής νομιμότητας και το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να ελέγξει με τη βία τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ηγέτη της Φατάχ.

hspace=4Ο ίδιος εκπρόσωπος κατηγόρησε τους ηγέτες της Χαμάς ότι είναι στενοκέφαλοι και ότι οδηγούν την πατρίδα στη φρίκη ενός εμφυλίου πολέμου.

Ο πρόεδρος Αμπάς καλεί όλες τις πλευρές σε άμεση κατάπαυση του πυρός και στην έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ανδρες της ένοπλης πτέρυγας της ισλαμικής Χαμάς επέδραμαν στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας που ελέγχονται από την αντίπαλη Φατάχ στην Πόλη της Γάζας, λίγα λεπτά μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου για την εκκένωση των εγκαταστάσεων ως τις 2 το μεσημέρι, ανακοινώθηκε από αυτόπτες μάρτυρες.

Μετά την εκπνοή της προθεσμίας, όπως αναφέρουν, ένοπλοι της Χαμάς επετέθησαν εναντίον του κτιρίου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών συνοδευόμενη από αλυσιδωτές εκρήξεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς κατηγόρησε τους αντιπάλους της οργάνωσης ότι προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε τον περασμένο Μάρτιο με τη Φατάχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ορισμένες πλευρές, συνεργαζόμενες με πλευρές εχθρικές προς τον λαό μας, προσπάθησαν να ρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας δια της βίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του προέδρου Αμπάς κατηγόρησε τα μέλη της Χαμάς ότι προετοιμάζουν πραξικόπημα. Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση της Φατάχ ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που ελέγχεται από τη Χαμάς, αντιδρώντας στη νέα έκρηξη ενδοπαλαιστινιακής βίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγή: skai.gr