Σαουδική Αραβία: Έκρηξη σε ιρανικό τάνκερ-Εξετάζουν τρομοκρατία

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με το ιρανικό τάνκερ, όπου σημειώθηκε νωρίτερα έκρηξη κοντά στο λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας, στην πόλη Τζέντα.

Το Ιράν υποστηρίζει πως το τάνκερ χτυπήθηκε από δύο πυραύλους, κάνοντας λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ενώ η Σαουδική Αραβία μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε δηλώσεις.

Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, αντιθέτως, αναφέρει πως η πετρελαϊκή εταιρεία στην οποία ανήκει το τάνκερ, διέψευσε το χτύπημα από τους πυραύλους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Al Jazeera, η φωτιά που προκλήθηκε από τις εκρήξεις κατασβέστηκε άμεσα και δεν υπάρχει πλέον διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα. Επίσης, τo πλοίο πρόκειται να αλλάξει πορεία.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι το ιρανικό πετρελαιοφόρο Sabiti δέχθηκε σήμερα επίθεση ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα και υπέστη ζημιές, όπως μετέδωσε η ιρανική δημόσια τηλεόραση και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτοί που κρύβονται πίσω από την επίθεση ευθύνονται για τις συνέπειες αυτής της επικίνδυνης περιπέτειας, συμπεριλαμβανομένης της επικίνδυνης περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκλήθηκε», δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, επιβεβαιώνοντας ότι το πλοίο επλήγη δύο φορές καθώς έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εντωμεταξύ, η Σαουδική Αραβία δεν έχει αναφέρει επίσημα τίποτα ακόμη για την έκρηξη. Η πετρελαϊκή εταιρεία, στην οποία ανήκει το τάνκερ, ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι δύο πύραυλοι στοχοθέτησαν το τάνκερ προκαλώντας την έκρηξη.

Το τάνκερ την ώρα της έκρηξης βρισκόταν ανοικτά, 60 μίλια, της Σαουδικής Αραβίας, στην Ερυθρά Θάλασσα και φέρεται να ανήκει στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν. Τα ιρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.
 


Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nour, το οποίο έχει δεσμούς με τους Φρουρούς της Επανάστασης, είπε ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές και το όνομα του πλοίου είναι «Sabiti». «Κανένα μέλος του πληρώματος δεν έχει τραυματιστεί από την έκρηξη (…) η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», επεσήμανε το Nour.

Μόλις τον περασμένο μήνα έγινε επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, ενώ νωρίτερα τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ έγιναν στόχοι επιθέσεων με βόμβες. 

 

Πηγή: RT