Εκλογές το Σάββατο στην Ιρλανδία

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Στην κάλπη προσέρχονται το Σάββατο οι Ιρλανδοί για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση μετά από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

Ο ηγέτης του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος Fina Gael ήλπιζε ότι θα αποκομίσει οφέλη από τον γενικά παραδεκτό ως καλό χειρισμό του Brexit εκ μέρους του Δουβλίνου. Ο κ. Βαράντκαρ πιστώνεται επίσης τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακά συντηρητικής Ιρλανδίας, όντας και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ηγέτης της χώρας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όμως, έχουν προκαλέσει έκπληξη καθώς το κόμμα του κ. Βαράντκαρ βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Στην πρώτη θέση, ωστόσο, δε βρίσκεται ο παραδοσιακός αντίπαλος, το επίσης κεντροδεξιό κόμμα Fianna Fáil του Μάικλ Μάρτιν, αλλά το αριστερό Sinn Féin, πάλαι ποτέ πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, με ηγέτιδα τη Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ.

Το Sinn Féin έχει αξιοποιήσει την ατζέντα του σε θέματα όπως η στεγαστική κρίση που πλήττει την Ιρλανδία, κρίση που έχει εξελιχθεί σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου επισκιάζοντας το Brexit.

Παρά το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, πάντως, το Sinn Féin δεν αναμένεται να αναδειχθεί πρώτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη, καθώς κατεβάζει μόνο 42 υποψήφιους σε συγκεκριμένες από τις συνολικά 39 εκλογικές περιφέρειες, καθεμία εκ των οποίων αναδεικνύει από τρεις έως πέντε βουλευτές.

Η ιρλανδική Βουλή, το Dàil, έχει 160 έδρες. Το πιθανότερο σενάριο είναι μια κυβέρνηση έστω άτυπου συνασπισμού με επικεφαλής το Fianna Fáil που στήριζε με ψήφο ανοχής την κυβέρνηση μειοψηφίας του Λίο Βαράντκαρ από το 2016.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε σε τηλεοπτικό debate ότι ως «έσχατη λύση», εφόσον δεν προκύπτει διαφορετικά κάποια σταθερή κυβέρνηση, θα στήριζε μια κυβέρνηση υπό τον Μάικλ Μάρτιν.

Τόσο ο κ. Βαράντκαρ όσο και ο κ. Μάρτιν απέκλεισαν την πιθανότητα στήριξης μιας κυβέρνησης υπό το Sinn Féin.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 10 τη νύχτα τοπική ώρα.