Εκλογές στην Ιαπωνία

Εκλογές στην Ιαπωνία
Περίπου 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στην Ιαπωνία για να επιλέξουν τους εκπροσώπους της Άνω Βουλής του ιαπωνικού κοινοβουλίου.

Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές που διεξάγονται στη χώρα από το Σεπτέμβριο του 2006 που ανέλαβε πρωθυπουργός ο Σίνζο Αμπε.

Η κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία ηγείται ο Αμπε καλείται να διατηρήσει την πλειοψηφία της μετά τις σημερινές εκλογές, σε μια περίοδο όπου το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Αμπε δέχεται σφοδρές κριτικές μετά το σκάνδαλο για το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις συντάξεις όπου 50 εκατομμύρια εντολές διοχετεύθηκαν σε λάθος ανθρώπους.

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης Αμπε βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 28%, καθώς οι υπουργοί που ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού συνεχίζουν να γίνονται στόχος της δημόσιας κριτικής για να πολιτικά τους λάθη.

Εάν οι σημερινές εκλογές έχουν ως αποτέλεσμα την ήττα της κυβέρνησης συνασπισμού πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Αμπε πρέπει να αλλάξει όλη τη σύνθεση της κυβέρνησης του και πιθανότατα να αναγκαστεί σε παραίτηση.
Πηγή: skai.gr