Εκλογές- Ισημερινός: Ο σοσιαλιστής Αντρές Αράους και ο συντηρητικός Γκιγιέρμο Λάσο στον 2ο γύρο

Ο σοσιαλιστής Αντρές Αράους και ο συντηρητικός Γκιγιέρμο Λάσο θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό την 11η Απριλίου, υποδεικνύουν δημοσκοπήσεις εξόδου από τα εκλογικά τμήματα που μεταδόθηκαν χθες Κυριακή, έπειτα από μια διαδικασία κατά την οποία εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα προστασίας εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο κ. Αράους, οικονομολόγος, δελφίνος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), έλαβε από το 34,9% ως το 36,2% των ψήφων, ενώ ο κ. Λάσο, πρώην τραπεζίτης, από το 21% ως το 21,7%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξόδου των ινστιτούτων Cedatos και Clima Social. Ο Γιάκου Πέρες, ηγέτης των αυτοχθόνων, υποψήφιος του κόμματος Πατσακουτίκ, κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό από 16,7% ως 18% στις εκλογές αυτές, στις οποίες συμμετείχαν 16 υποψήφιοι, αριθμός άνευ προηγουμένου.

Ο 36χρονος Αντρές Αράους έκανε αμέσως λόγο για «μεγάλη νίκη» του και δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος».

«Νικήσαμε! Συντριπτικός θρίαμβος σε όλες τις περιφέρειες της όμορφης χώρας μας. Νικήσαμε με 2 προς 1 τον τραπεζίτη υποψήφιο», ανέφερε ο σοσιαλιστής πολιτικός, καλώντας πάντως τους υποστηρικτές του να περιμένουν «τα επίσημα αποτελέσματα» προτού να «βγουν να γιορτάσουν» το αποτέλεσμα.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE, η εκλογική επιτροπή) αναμενόταν να ανακοινώσει τα πρώτα, μερικά αποτελέσματα αργά το βράδυ.

Ο Γκιγιέρμο Λάσο, ο συντηρητικός υποψήφιος, κατεβαίνει για τρίτη φορά στις προεδρικές εκλογές.

Το 2017, είχε ηττηθεί στον δεύτερο γύρο με διαφορά δύο μονάδων από τον σήμερα πολύ αντιδημοφιλή Λενίν Μορένο, ο οποίος γύρισε την πλάτη στον επιλεγόμενο κορεϊσμό και θα ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του την 24η Μαΐου. Προτίμησε να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Οι 13,1 εκατ. ψηφοφόροι καλούνταν επίσης να αναδείξουν τα 137 μέλη του κοινοβουλίου.

Μεγάλες ουρές αναμονής είχαν σχηματιστεί μπροστά σε εκλογικά τμήματα προτού κλείσουν στις 17:00 (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), εν μέρει εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων για να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Η αστυνομία, που είχε αναλάβει τη φύλαξη των εκλογικών κέντρων, δεν επέτρεπε την είσοδο παρά μόνο σε 10 εκλογείς κάθε φορά.

Για να επικρατήσει κάποιος υποψήφιος από τον πρώτο γύρο, χρειαζόταν είτε την πλειοψηφία των ψήφων (το 50% συν μια ψήφο), ή το 40% των ψήφων και να προηγείται με διαφορά 10% ή υψηλότερη του κοντινότερου αντιπάλου του. Ο κ. Αράους απέφυγε να πει εάν με βάση τα στοιχεία που διαθέτει θεωρεί πως κέρδισε από τον πρώτο γύρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ