Έκκληση Ζακ Ρόγκ

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ ζήτησε το Σάββατο από τις δυνάμεις της Δύσης να πάψουν να ενοχλούν την Κίνα για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς πλησιάζει η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times.

"Πρέπει να αφήσουμε χρόνο στην Κίνα", είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ. Δηλώνοντας ότι κατανοεί τη σταθερότητα των θέσεων της Δύσης, ο Ρογκ έκρινε υπερβολικές τις προσδοκίες όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία η Κίνα μπορεί να αλλάξει. "Χρειαστήκαμε 200 χρόνια για να εξελιχθούμε μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Η Κίνα άρχισε το 1949", είπε.

"Όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξαν καταχρήσεις υπό τον Μάο και ότι η πολιτιστική επανάσταση δεν ήταν μια ευχάριστη περίοδος αλλά σιγά σιγά και μεθοδικά εδώ και 60 χρόνια οι Κινέζοι εξελίχθηκαν και αποδείχθηκαν ικανοί να προχωρήσουν σε πολλές αλλαγές", πρόσθεσε ο Ρογκ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, το 1949 η Βρετανία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία εφάρμοζαν "όλες τις καταχρήσεις που συνιστούν αποικιοκρατική συμπεριφορά. Μόλις τα τελευταία 40 χρόνια έχουν δώσει την ελευθερία στις αποικίες. Ας είμαστε λίγο μετριοπαθείς".

Ο Ζακ Ρογκ πρόσθεσε ακόμη ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν αποτελούν τον σωστό τρόπο ώστε να πειστεί το Πεκίνο να αλλάξει. "Δεν θα κερδίσετε τίποτε από το Πεκίνο αν υψώνετε τη φωνή", υπογράμμισε.

"Είναι μέγα σφάλμα που διαπράττουν οι Δυτικοί προκειμένου να υποστηρίξουν τις ιδέες τους. Η αξιοπρέπεια έχει πρώτιστη σημασία. Όλοι οι ειδικοί στην Κίνα θα σας πουν ότι μια μόνο μέθοδος φέρει αποτέλεσμα, το να ξέρεις να συνομιλείς με σεβασμό και ηρεμία".

"Διαφορετικά, οι Κινέζοι θα κλειστούν στον εαυτό τους. Αυτό συμβαίνει σήμερα. Γίνεται πολύς θόρυβος, πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι Κινέζοι κλείνονται στον εαυτό τους".

Ο Ζακ Ρογκ πρόσθεσε ότι η ΔΟΕ σκέφθηκε πως δίνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, θα επέτρεπε στην "Κίνα να γίνει μια ανοιχτή χώρα".

"Οι αγώνες θα ασκήσουν μακροπρόθεσμα μια θετική επίδραση στην εξέλιξη της κινεζικής κοινωνίας και οι ίδιοι οι Κινέζοι το αναγνωρίζουν", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.
Πηγή: skai.gr