Έκκληση Τραμπ «να προστατευθούν» οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής

Ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση να «προστατευθούν» οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής, διαβεβαιώνοντας ότι για την εξάπλωση του κορωνοϊού «δεν φταίνε αυτοί», αφού κατηγορήθηκε πως τροφοδότησε ο ίδιος το κλίμα καχυποψίας, μιλώντας περί «κινεζικού ιού».

«Είναι πολύ σημαντικό να προστατευθεί απόλυτα η κοινότητα μας των ασιατών Αμερικανών, στις ΗΠΑ και παντού στον κόσμο», ανέφερε μέσω Twitter και συμπλήρωσε:

«Είναι καταπληκτικοί άνθρωποι και η εξάπλωση του ιού δεν είναι δικό τους λάθος, επ’ ουδενί. Συνεργάζονται στενά μαζί μας για να απαλλαγούμε από δαύτον. Μαζί θα επικρατήσουμε».

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας χρησιμοποιεί καθημερινά την έκφραση «κινεζικός ιός» όταν αναφέρεται στον κορωνοϊό που απομονώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα.

Αψηφώντας τις νουθεσίες του Πεκίνου, που προειδοποιεί εναντίον του στιγματισμού, ο Τραμπ επιμένει να χρησιμοποιεί αυτήν τη διατύπωση, που διατείνεται πως βασίζεται στα γεγονότα, ενώ προσάπτει στις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να ενημερώσουν την κυβέρνησή του για την επιδημία.

Σύμφωνα με οργανώσεις οι οποίες εκπροσωπούν την κοινότητα των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής, η ρητορική του Τραμπ ήδη έχει αρχίσει να τροφοδοτεί ρατσιστικές συμπεριφορές σε βάρος τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ