Έκκληση του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έλαβε σαφή θέση υπέρ των απόψεων της αντιπολίτευσης στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, ζητώντας άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του Κυπριακού.
Ταυτόχρονα, όμως, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς Οργανισμού, Κόφι Ανάν, μιλώντας στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, με την ευκαιρία του τέλους της χρονιάς, άφησε να εννοηθεί ότι είναι διστακτικός και δεν προγραμματίζει να ξεκινήσει συνομιλίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, μετά το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών.
Επίσης, άφησε αιχμές κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας επιθυμούν να προχωρήσει η διαδικασία.
Τα δεκαπέντε μέλη του ΣΑ «καλωσορίζουν το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων εξέφρασε την επιθυμία της για λύση του κυπριακού προβλήματος και ένταξη μια ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων», ενώ απευθύνουν έκκληση για την άμεση επανάληψη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση των «λεπτομερέστατων προτάσεων³ του Γενικού Γραμματέα, με σκοπό την επανένωση του νησιού.
«Τα μέλη ελπίζουν ότι όλα τα μέρη στη Βόρεια Κύπρο και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα τιμήσουν την επιθυμία της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων το συντομότερο δυνατό³, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΑ για το μήνα Δεκέμβριο, μόνιμος αντιπρόσωπος της Βουλγαρίας, Στέφαν Ταφρόβ, ο οποίος διάβασε τη δήλωση του Σώματος.
Τέλος, τα μέλη του ΣΑ εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, όπως ανατέθηκε σ` αυτόν σύμφωνα με το ψήφισμα 1250. Επίσης, επαναβεβαιώνουν τα προηγούμενα ψηφίσματά τους για λύση του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 541, 550 και 1475.
Σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έγιναν προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν ορολογίες που με έμμεσο τρόπο θα αναβαθμιζόταν το παράνομο «κράτος» των Τουρκοκυπρίων, όπως με αναφορές σε «κυβέρνηση», «εκλογές³» και «διακυβέρνηση», κάτι που τελικά αποφεύχθηκε λόγω αντιδράσεων των μονίμων αντιπροσωπειών της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και εξαιτίας της αποφασιστικής στάσης μελών του ΣΑ, κυρίως της Ρωσίας.
Πηγή: skai.gr