Έκκληση της πορτογαλικής προεδρίας

Η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε τη Δευτέρα όλες τις χώρες μέλη να επιδείξουν την απαραίτητη "πολιτική βούληση" για να ξεπεράσουν τα τελευταία εμπόδια πριν από την έγκριση της συνθήκης, η οποία θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

"Υπάρχουν ακόμα προβλήματα και εμπόδια, αλλά πιστεύω ότι με πολιτική βούληση θα ξεπεραστούν", δήλωσε ο πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών κατά την άφιξή του στη σύνοδο των ευρωπαίων ομολόγων του στο Λουξεμβούργο.

Εξέφρασε την ελπίδα οι συνάδελφοί του θα τηρήσουν θετική στάση, η οποία θα επιτρέψει να δοθεί καλή λύση.

Η συνθήκη θα είναι το αντικείμενο της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Λισαβώνα.

Μεταξύ των προβλημάτων που παραμένουν πριν από την έγκριση της συνθήκης αυτής, είναι η επιθυμία της Πολωνίας να συμπεριληφθεί στην ίδια τη συνθήκη μια ρήτρα, αποκαλούμενη "συμβιβασμός των Ιωαννίνων", η οποία επιτρέπει σε μια μειοψηφία χωρών που διαφωνούν σε μια απόφαση να την παγώσουν για ένα διάστημα.

Και η Ιταλία μπορεί να εκφράσει επιφυλάξεις για τη συνθήκη. Παρά το γεγονός ότι η Ρώμη δεν έχει πρόβλημα με την ίδια τη συνθήκη, ζητεί οι ευρωπαίοι ηγέτες να μην επικυρώσουν σ΄αυτήν τη σύνοδο κορυφής το νέο καταμερισμό των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος θα ισχύσει κατά την προσεχή θητεία του Ευρωκοινοβουλίου (2009-2014).

Με βάση το νέο αυτόν καταμερισμό, που βασίζεται στον αριθμό των κατοίκων κάθε χώρας, η Ιταλία θα έχει για πρώτη φορά λιγότερους ευρωβουλευτές από τη Γαλλία και τη Βρετανία, και γι΄ αυτό αντιδρά.
Πηγή: skai.gr