Έκκληση Γιουσένκο

Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο έκανε έκκληση για ένα μεγάλο συνασπισμό μεταξύ φιλοδυτικών και φιλορώσων,μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Το Κόμμα των Περιφερειών της Ουκρανίας(φιλορωσικό)συγκέντρωσε ποσοστό 34,3%, το Μπλοκ κατά της διαφθοράς Γιούλια Τιμοσένκο, 30,7% και το εθνικιστικό Η Ουκρανία ΜαςΛαϊκή Αυτοάμυνα ποσοστό 14, 9%, με καταμετρημένο το 99,55% των ψήφων.

Τα δύο μικρότερα κόμματα το Μαρξιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας και το Κόμμα του Βόλντιμιρ Λιβτιν, συγκέντρωσαν 5,38% και 3,96% αντίστοιχα. Διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν ότι οι εκλογές ήταν δίκαιες και ελεύθερες.

Η έκκληση του Γιούσενκο προς όλους τους πολιτικούς φορείς εκτός από το Μαρξιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα να εξετάσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις μετά τις εκλογές δηλώσεις του δεύτερου και του τρίτου κόμματος, που συγκέντρωσαν 34,3% και 30,7% αντίστοιχα ότι θα σχηματίσουν συνασπισμό μεταξύ χωρίς την συμμετοχή τρίτου κόμματος.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Βίκτρο Γιανούκοβιτς(φιλορώσος) χαιρέτισε την πρόταση του προέδρου Γιούσενκο για σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού με την συμμετοχή των δύο πολιτικών στρατοπέδων, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς υποστηρίζει την πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος σχετικά με τον σχηματισμό ενός κοινοβουλευτικού συνασπισμού, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού που επικαλείται το Ιντερφάξ.

Οι κυριότεροι στόχοι της νέας κυβέρνησης θα είναι μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων η ψήφιση ενός εθνικού προυπολογισμού, η προώθηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και η ανάπτυξη μίας συνεπούς εθνικής πολιτικής στο τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε σε σύντομη δήλωσή του ο πρόεδρος Γιούσενκο.

Η Γιούλια Τιμοσένκο απέρριψε την πρόταση του προέδρου Γιανούκοβιτς για σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού με την συμμετοχή του κόμματος του φιλορώσου πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς.
Πηγή: skai.gr