Εκκαθάριση στο Ιράκ

Νυκτερινές δορυφορικές φωτογραφίες καταδεικνύουν ότι οι πυκνοκατοικημένες σουνιτικές αραβικές συνοικίες της Βαγδάτης άρχισαν να αδειάζουν λίγο πριν σταλούν οι Αμερικανικές ενισχύσεις στην πρωτεύουσα του Ιράκ το 2007, σε μια μακάβρια ένδειξη ότι υπήρξε εθνική εκκαθάριση στην πόλη πριν η βία μειωθεί, σύμφωνα με έκθεση.

Οι εικόνες αυτές μοιάζουν να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων και ειδικών όσον αφορά το Ιράκ που σημειώνουν ότι "κλειδί" της μείωσης της σεκταριστικής βίας στη Βαγδάτη υπήρξε η ραγδαία και βίαιη αλλαγή της πληθυσμιακής της σύνθεσης.

Η διαδογματική βία στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, ειδικά στην πρωτεύουσα του Ιράκ.

Οι σουνίτες άραβες, που μειοψηφούν στη Βαγδάτη, εκδιώχθηκαν από πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας του Ιράκ από έξαλλους σιίτες ενόπλους μετά τη βομβιστική επίθεση στο τέμενος της Σαμάρα, το Φεβρουάριο του 2006. Η επίθεση είχε αποδοθεί στη (σουνιτική) αλ Κάιντα και είχε προκαλέσει έκρηξη της σεκταριστικής βίας σ' όλη τη χώρα.

Περίπου 2 εκατ. Ιρακινοί είναι εκτοπισμένοι εντός των συνόρων της χώρας, ενώ άλλα 2 εκατ. έχουν προσφύγει στην Ιορδανία και τη Συρία. Συνοικίες της Βαγδάτης που ήταν άλλοτε μικτές πλέον έχουν ομογενοποιηθεί και χωριστεί σε σιιτικούς και σουνιτικούς θύλακες.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment & Planning A, δίνει μια συνεκτική εικόνα της σεκταριστικής βίας και της κορύφωσής της λίγο πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους διατάξει την αποστολή άλλων 30.000 αμερικανών στρατιωτών στη Βαγδάτη.
Πηγή: skai.gr