Κλείσιμο

Εκεχειρία υπό προϋποθέσεις ζητά η Ράις

«Σας ευχαριστώ για το κουράγιο και την αφοσίωσή σας» είπε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στον Λιβανέζο πρωθυπουργό, Φουάντ Σινόρα μετά τη δίωρη συνάντησή τους. Σύμφωνα με το Ρόϊτερς, προς το παρόν, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση.
Αμέσως μετά η κ. Ραϊς συναντήθηκε με τον σιίτη πρόεδρο της λιβανικής Βουλής, Μαμπί Μπέρι στον οποίο - σύμφωνα με πολιτική πηγή του Λιβάνου - είπε ότι η κατάσταση στα σύνορα δεν μπορεί να επιστρέψει στο προηγούμενο στάτους κβο. Επίσης ότι δε θα υπάρξει εκεχειρία, πριν η Χεζμπολά απελευθερώσει τους δύο στρατιώτες και οπισθοχωρήσει, 20 χιλιόμετρα πίσω από τα σύνορα. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το κλίμα στη συνάντηση με τον σιίτη πολιτικό, ήταν πολύ αρνητικό.
Το βράδυ η κ. Ραϊς θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, όπου θα έχει ανεπίσημο δείπνο με την Ισραηλινή ομόλογό της και αύριο θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμουντ Αμπάς.
Νωρίτερα η κ. Ράις είχε εκφράσει, για πρώτη φορά, την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εκεχειρία στο Λίβανο.
Επανέλαβε ωστόσο τη θέση των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η εκεχειρία δε θα διαρκέσει, εάν δεν αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια των συγκρούσεων, δηλαδή η απειλή της Χεζμπολά και η υποστήριξη της οργάνωσης από το Ιράν και τη Συρία. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι είναι αναγκαία η διεθνής παρουσία, επειδή ο βαθμός της εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπολέμων μερών είναι ανύπαρκτος.
Νατοϊκή δύναμη
Σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο πηγές από τον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ προωθούν την ανάπτυξη Νατοϊκής δύναμης στο Λίβανο, υπό την ηγεσία Γαλλίας και Τουρκίας. Την επιθυμία να συμμετάσχουν σε αυτή εξέφρασαν Ελλάδα, Ιταλία και Βραζιλία. Ο αντιπρόεδρος της Ισραηνικής κυβέρνησης Σιμόν Πέρες τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης Διεθνούς Δύναμης, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό για το εάν η Ατλαντική Συμμαχία θα καταφέρει την απαραίτητη ομοφωνία ανάμεσα στα μέλη της. Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ 100,3 τόνισε ότι τα ΗΕ και η ΕΕ θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικοί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν είναι δυνατόν η διεθνής κοινότητα να ξυπνάει με καθυστέρηση κάθε φορά που ξεσπάει μία κρίση». Την αντίθεσή της στη λύση που προωθούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ για Νατοϊκή παρουσία στο Λίβανο εξέφρασε η Γενική γραμματέας του ΚΚΕ, η οποία συναντήθηκε με τον πρέσβη του Λιβάνου, Ουίλιαμ Χαμπίμπ. Όπως είπε η κ. Παπαρήγα, «η λύση είναι να σταματήσει η ισραηλινή επιδρομή, εκτιμώντας ότι η καταστροφή του Λιβάνου θα ευνοήσει την εμφάνιση νέων ομάδων».
Μάχες
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ισραηλινών στρατιωτών με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με το Λίβανο. Το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ένα ισραηλινό ελικόπτερο συνετρίβη ενώ τουλάχιστον δύο ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι το ελικόπτερο συνετρίβη και ότι τραυματίσθηκαν οι επιβαίνοντες ωστόσο δεν έχει επιβεβαιώσει το θάνατο των ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα με το Λίβανο. Το Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι δυο μαχητές της Χεζμπολά αιχμαλωτίστηκαν από τον Ισραηλινό στρατό. Νωρίτερα, το Ισραήλ βομβάρδισε για πρώτη φορά από την έναρξη της επίθεσης του στον Λίβανο, το στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων της Ρασιντίγιε, κοντά στην Τύρο, προκαλώντας τον τραυματισμό έξι ανθρώπων.
Προβλήματα με την απομάκρυνση
Οι επιθέσεις των ισραηλινών αεροπλάνων στην περιοχή της Βηρυτού δημιούργησαν προβλήματα στην απομάκρυνση ξένων υπηκόων από το Λίβανο. Δύο πολεμικά σκάφη, ένα αμερικανικό και ένα βρετανικό, καθώς και ένα σκάφος που ναυλώθηκε για τη μεταφορά Αμερικανών υπηκόων, αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τον κατάπλου τους στη Λεμεσό, γιατί δεν μπόρεσαν να παραλάβουν επιβάτες. Για τον ίδιο λόγο άλλα σκάφη έφθασαν στη Λεμεσό με καθυστέρηση. Συνολικά, πάνω από 12 σκάφη έφθασαν χθες στη Λάρνακα και στη Λεμεσό μεταφέροντας πάνω από έξι χιλιάδες ανθρώπους, ενώ για την αναχώρησή τους πραγματοποιήθηκαν 25 έκτακτες πτήσεις.
Αύριο μεταβαίνει στη Κύπρο, μετά από αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Σταύρος Δήμας. Θα επιθεωρήσει το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Λάρνακας, απ` όπου διακινείται ο μεγαλύτερος αριθμός των ξένων υπηκόων, ενώ θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πηγή: skai.gr