Εκεχειρία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στον «πόλεμο των λουκάνικων»

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Σε προσωρινή εκεχειρία στον «πόλεμο των λουκάνικων» συμφώνησαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο, όπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος.

Με βάση το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία που αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Brexit, από αύριο θα απαγορευόταν η διακίνηση προϊόντων απλής ψύξης, όπως τα λουκάνικα, από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Β. Ιρλανδία.

Αυτό διότι στη Β. Ιρλανδία εξακολουθούν μετά από το Brexit να ισχύουν κανόνες της ενιαίας αγοράς, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων απλής ψύξης από τρίτες χώρες.

Μέχρι τώρα ίσχυε μια περίοδος χάριτος, κατά την οποία συνεχιζόταν το εμπόριο τέτοιων προϊόντων στη Θάλασσα της Ιρλανδίας. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν σε παράταση της περιόδου χάριτος κατά τρεις μήνες, έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο Υφυπουργός Brexit της βρετανικής κυβέρνησης λόρδος Ντέιβιντ Φροστ, που ήταν επίσης ο επικεφαλής διαπραγματευτής της συμφωνίας από την πλευρά του Λονδίνου, έκανε λόγο για «θετικό πρώτο βήμα», σημειώνοντας ωστόσο ότι απαιτείται μία «μόνιμη λύση».

Το Λονδίνο είχε απειλήσει με μονομερή παράταση της περιόδου χάριτος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει για αντίδραση με ένδικα μέσα.