Εκδόθηκε στις ΗΠΑ Κύπριος χάκερ – Πάνω από 530.00 δολάρια η ζημιά των θυμάτων του

Δύο άτομα εξέδωσαν στις ΗΠΑ οι Κυπριακές Αρχές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, εκδόθηκε 21χρονος Κύπριος που αναζητείται στην πολιτεία Τζόρτζια και στην περιφέρεια της Αριζόνα για κυβερνοεπιθέσεις και εκβιασμό. Επιπλέον, εκδόθηκε ένα ακόμη άτομο, Λιβανέζος υπήκοος που κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από ναρκωτικά για λογαριασμό της οργάνωσης Χεζμπολάχ με τις κατηγορίες να χρονολογούνται το 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το sigmalive, ο Joshua Polloso Epifaniou, 21 ετών, κάτοικος Λευκωσίας, Κύπρος, έφτασε προχθές στο αεροδρόμιο «John F. Kennedy» στη Νέα Υόρκη, αφού εκδόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο Επιφανίου είναι ο πρώτος Κύπριος υπήκοος που εκδόθηκε από την Κύπρο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κύπρος τροποποίησε το Σύνταγμά της το 2013 για να επιτρέψει την έκδοση Κυπρίων υπηκόων σε ευρωπαϊκή χώρα ή σε τρίτη χώρα βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή βάσει διμερούς ή πολυμερούς συνθήκης που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία, με την κατανόηση ότι η αντίστοιχη χώρα θα εκδώσει επίσης τους πολίτες της. Το 2003, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνήψαν συμφωνία έκδοσης.  Η συμφωνία ενσωματώθηκε στην προϋπάρχουσα διμερή συνθήκη για τη δημιουργία μιας νέας διμερούς συνθήκης με την Κύπρο, η οποία υπεγράφη το 2006.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης,  ένα  πενταμερές κατηγορητήριο που κατατέθηκε στη Βόρεια Περιφέρεια της Georgia (HΠΑ) κατηγορεί τον Επιφανίου για μεταξύ άλλων για συνωμοσία για απάτη στο διαδίκτυο, συνωμοσία για διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης και κλοπή ταυτότητας και εκβιασμό που σχετίζεται με προστατευμένο υπολογιστή. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μεταξύ περίπου Οκτωβρίου 2014 και Νοεμβρίου 2016, o  Επιφανίου συνεργάστηκε με συνιδιοκτήτες για να κλέψει προσωπικές πληροφορίες ταυτοποίησης από βάσεις δεδομένων χρηστών και πελατών σε ιστότοπους θυμάτων, προκειμένου να εκβιάσει τους ιστότοπους με πληρωμές λύτρων υπό την απειλή της δημόσιας αποκάλυψης των ευαίσθητων δεδομένων. Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ο Επιφανίου έλαβε εμπιστευτικές προσωπικές πληροφορίες ταυτοποίησης από αυτούς τους ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένου ενός δωρεάν εκδότη διαδικτυακών παιχνιδιών που εδρεύει στο Irvine της Καλιφόρνια. μια εταιρεία υλικού που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη έναν διαδικτυακό ιστότοπο απασχόλησης με έδρα το Ίνσμπροκ της Βιρτζίνια • και έναν διαδικτυακό ιστότοπο αθλητικών ειδήσεων που ανήκει στην Turner Broadcasting System Inc. στην Ατλάντα της Georgia.

Αφού έλαβε τα προσωπικά στοιχεία ταυτοποίησης, o Επιφανίου φέρεται να χρησιμοποίησε διακομιστές μεσολάβησης που βρίσκονται σε ξένες χώρες για να συνδεθεί σε διαδικτυακούς λογαριασμούς email και να στείλει μηνύματα στους ιστότοπους του θύματος που απείλησε  να διαρρεύσουν τα ευαίσθητα δεδομένα, εκτός εάν πληρώσουν λύτρα. Φέρεται να έχει εξαπατήσει τις οντότητες για 56.850 δολάρια σε bitcoin και δύο θύματα υπέστησαν απώλειες άνω των 530.000 δολαρίων από το κόστος αποκατάστασης που σχετίζεται με το περιστατικό.

Ο Επιφανίου οδηγείται σήμερα  Δευτέρα 20 Ιουλίου, ενώπιον του δικαστή των ΗΠΑ, Alan J. Baverman, στη Βόρεια Περιφέρεια των ΗΠΑ για εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο Επιφανίου κατηγορείται στην Περιφέρεια της Αριζόνα με κατηγορητήριο 24 αγωγών για συνωμοσία για διάπραξη υπολογιστών, λήψη πληροφοριών από προστατευμένο υπολογιστή, σκόπιμη ζημιά σε προστατευμένο υπολογιστή και απειλή βλάβης σε προστατευμένο υπολογιστή.

Το κατηγορητήριο, σύμφωνα με του Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ,  ισχυρίζεται ότι στις 30 Οκτωβρίου 2016, ο Επιφανίου απέκτησε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στη βάση δεδομένων του Ripoff Report (ROR), μιας εταιρείας που εδρεύει στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Η επίθεση «brute force» είναι μια μέθοδος δοκιμής και σφάλματος που χρησιμοποιείται για τη λήψη πληροφοριών, όπως ένας κωδικός πρόσβασης χρήστη ή ένας προσωπικός αριθμός αναγνώρισης. 

Ο Επιφανίου και ο συνεργάτης του αφαίρεσαν τουλάχιστον 100 καταγγελίες από τη βάση δεδομένων ROR, χρεώνοντας τους «πελάτες» της εταιρείας SEO περίπου 3.000 έως 5.000 δολάρια  για την αφαίρεση κάθε καταγγελίας.

Οι κατηγορίες που περιέχονται στο κατηγορητήριο είναι απλώς κατηγορίες, και οι κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι έως ότου αποδειχθούν ένοχοι από το  δικαστήριο.

Η έκδοση του Λιβανέζου ύποπτου για σχέσεις με τη Χεζμπολάχ

Σύμφωνα πάντα με το sigmalive, ο Ghassan Diab, 37 ετών, έφτασε στο Μαϊάμι της Φλόριντα την Παρασκευή, όπου κατηγορείται για πολλά κακουργήματα σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένων δύο κατηγοριών ξεπλύματος χρημάτων άνω των 100.000 δολαρίων.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Miami-Dade αναγνώρισε τον κ. Diab ως φερόμενο συνεργάτη της Χεζμπολάχ όταν ανακοινώθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του τον Οκτώβριο του 2016. Το ένταλμα σύλληψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες  αναφέρει ότι ο κ. Diab σχετίζεται με ένα ανώτερο μέλος της λιβανικής μαχητικής ομάδας. Πάντως, την ίδια ώρα ανώνυμες πηγές από Λίβανο αναφέρουν στα ΜΜΕ της χώρας ότι ο ύποπτος δεν είχε σχέση με την Χεσμπολλάχ
 
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η υπόθεση εναντίον του μπορεί να εντοπιστεί στον διεθνή κόμβο λαθρεμπορίου ναρκωτικών της Medellin στην Κολομβία, όπου ο αδελφός του κ. Diab, Mohammad Ahmad Ammar, πραγματοποίησε επιχείρηση για τη νομιμοποίηση χρημάτων από ναρκωτικά.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας Brian C. Rabbitt του Ποινικού Τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «Χάρη στις προσπάθειες των εταίρων μας στην Κύπρο, ο Ghassan Diab και ο Joshua Polloso Epifaniou θα θεωρηθούν υπόλογοι στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα φερόμενα εγκλήματά τους».
 
Ο Diab συνελήφθη προσωρινά στην Κύπρο για σκοπούς έκδοσης στις 9 Μαρτίου 2019, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας κατά την άφιξή του από τη Βηρυτό του Λιβάνου, βάσει αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με τη Συνθήκη Έκδοσης ΗΠΑ-Κύπρου. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, το δικαστήριο στην Κύπρο τον βρήκε εκδόσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: skai.gr