Εισβολή στην Ουκρανία: Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία, για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική μεθοριακή φρουρά.

Χωρίς να διευκρινίσει τη φύση αυτής της χερσαίας διείσδυσης στην περιοχή του Κιέβου, η συνοριακή φρουρά πρόσθεσε ότι αυτή έγινε από το σημείο ελέγχου της Βίλτσα, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε την παρουσία αρκετών ελικοπτέρων, χωρίς να αναγνωρίσει την ταυτότητά τους, να πετούν ομαδικά σε χαμηλό ύψος στα προάστια του Κιέβου.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή η ομαδική πτήση είχε ξεκινήσει από τη γειτονική Λευκορωσία.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας, χώρας συμμάχου της Ρωσίας, είχε ανακοινώσει το κλείσιμο από τις 11:00 ώρα Ελλάδος του λευκορωσικού εναέριου χώρου πάνω από τα σύνορα με την Ουκρανία, στο νότιο τμήμα της Λευκορωσίας, σημειώνοντας ότι προβαίνει στην κίνηση αυτή για να «εγγυηθεί την ασφάλεια της χρήσης του εναέριου χώρου» της.

Η αεροπορική επίθεση στο Κίεβο ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά, ενώ δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι πολλές εκρήξεις ακούγονταν από το Κίεβο.

Μεθοριακοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα Grad.

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι φαίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, πρώην επαγγελματίας πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο και δίνουμε μάχη για τη χώρα μας, αλλά χρειαζόμαστε τη στήριξη ολόκληρου του κόσμου και πραγματικά σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας άμεσα» δήλωσε ο Κλίτσκο στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Η κατάσταση στο Κίεβο είναι για την ώρα υπό έλεγχο, αλλά φυσικά και ο κόσμος ανησυχεί» συμπλήρωσε.


 

Νεκροί στην Οδησσό

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση με πυραύλους σε χωριό της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πόλη Μπρόβαρι που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Ευρείας κλίμακας ρωσική στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία από τα ξημερώματα, που ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 40 Ουκρανούς στρατιώτες και 10 πολίτες.

Η Μόσχα έχει εξαπολύσει μπαράζ παράλληλων επιθέσεων σε ουκρανικά εδάφη από τη μεθόριο με τη Ρωσία, από τη Λευκορωσία, από την προσαρτημένη Κριμαία αλλά και στα νότια έως την Οδησσό.

«Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα είναι στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους.

Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Εξάλλου ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε σήμερα ότι έκρηξη ακούστηκε στο Κίεβο γύρω στο μεσημέρι, τοπική ώρα.

Νεκρό αγόρι στο Χάρκοβο

Μεταξύ των άμαχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την ρωσική εισβολή, είναι και ένα ένα αγόρι στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία μετά από βομβαρδισμό σε συγκρότημα κατοικιών.

Στις τάξεις των επιτιθέμενων έχουν σημειωθεί 50 απώλειες στο Λουχάνσκ σύμφωνα με τον Ουκρανικό στρατό, που αναφέρει επίσης ότι έχει καταρρίψει συνολικά 6 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

Η Μόσχα από την πλευρά της επιμένει πάντως να διαψεύδει τις πληροφορίες του Κιέβου ότι έχει καταρρίψει αεροσκάφη της και ότι έχει καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματά της.

Ο ρωσικός στρατός, ανακοίνωσε μάλιστα ότι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό. Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ.

Ουρές στα καταστήματα στο Κίεβο, μποτιλιάρισμα στις εξόδους

Οι κάτοικοι του Κιέβου σχημάτιζαν σήμερα μεγάλες ουρές έξω από καταστήματα, περιμένοντας να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα εφόδια. Κυκλοφοριακή συμφόρηση επικρατεί στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς τα δυτικά, καθώς αρκετοί πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα.

Στα μέσα του πρωινού η κυκλοφορία των οχημάτων είχε μπλοκάρει στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την πόλη Λβιβ. Τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι: Όπλα σε όποιον θέλει να πολεμήσει τους Ρώσους

Δίνουμε όπλα σε όποιον θέλει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας, ανέφερε σε ένα νέο, δραματικό του μήνυμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία για την κάλυψη αναγκών.

Ομόθυμη καταδίκη από τους δυτικούς

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ζελένσκι είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία.

Δεσμεύθηκε να αναδείξει την επέμβαση κατά τη συζήτηση που θα έχει σήμερα με τους ομολόγους του στην G7.

Σύσσωμη η ηγεσία της Ευρώπης έσπευσε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και να προειδοποιήσει τη Μόσχα πως προετοιμάζεται για ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να παρουσιάσουν στους ηγέτες που θα συγκληθούν εκτάκτως, δέσμη κυρώσεων προς άμεση έγκριση.

«Σεισμός» στις αγορές

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε «φωτιά» στις αγορές.

Στα 103 δολάρια το βαρέλι διαμορφωνόταν η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ λίγο μετά τις 12.00 ώρα Ελλάδος, καταγράφοντας άνοδο άνω του 6%. 

Στα 118 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτινάχτηκε η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφοντας αύξηση 32%.

Μεγάλη πτώση από 2% έως 3% καταγράφουν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Βουτιά σχεδόν 14%, κατέγραψε το χρηματιστήριο της Μόσχας.

Πηγή: skai.gr