Εισβολή στην Ουκρανία: Οι περιοχές - «κλειδιά» που επέλεξαν οι Ρώσοι -Τι σημαίνει η εναέρια έφοδος στο Κίεβο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ρώσικη εναέρια έφοδος στο Κίεβο για την κατάληψη του αεροδρομίου Αντονοφ στα περίχωρα του Κιέβου ενώ το Χάρκοβο φαίνεται να είναι ο βασικός άξονας της ρωσικής εισβολής της Ρωσίας.

Υπάρχει δήλωση του Ουκρανού Υπουργού Εσωτερικών που παραδέχεται πως όντως έγινε εναέρια έφοδος και ότι κατελήφθη το συγκεκριμένο αεροδρόμιο. 

Τι σημαίνει το γεγονός πως οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου

Για να πετάνε αυτά τα ελικόπτερα δίπλα ανεμπόδιστα δίπλα στο Κίεβο σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει πια αεράμυνα στο Κίεβο. Αυτή την στιγμή είναι ανυπεράσπιστη από αέρος.

Επίσης εφόσον στέλνουν τέτοιες δυνάμεις έξω από το Κίεβο που είναι ελαφρές δυνάμεις σίγουρα το χρονοδιάγραμμα των Ρώσων στρατηγών προβλέπει ένωση των μηχανοκίνητων που ξεκίνησαν από την Λευκορωσία τις επόμενες ώρες στο συγκεκριμένο σημείο. Επομένως σε λίγη ώρα τα ρωσικά άρματα μάχης θα είναι έξω από το Κίεβο. 

Στο Χάρκοβο αρκετοί έχουν μπει σε καταφύγια προκειμένου να προστατευτούν. Σκοπός φαίνεται ότι είναι να αποκοπεί από αυτό το σημείο από την υπόλοιπη Ουκρανία το ανατολικό κομμάτι της στο οποίο είναι η αφρόκρεμα και το λειτουργικό τμήμα του Ουκρανικού στρατού.  Δηλαδή να κοπεί ο ουκρανικός στρατός από την ηγεσία της χώρας.

Παράλληλα, στην Οδησσό το πρωί σημειώθηκαν εκρήξεις ενώ τώρα υπάρχουν αναφορές ότι χτυπιούνται τα περίχωρα της πόλης από εκτοξευτές πυραύλων.

Κριμαία Ντόνετσκ  και Λουγκανσκ αποτέλεσαν επίσης τους άξονες εισβολής της Ρωσίας ενώ τα ρωσικά πυρά πλησίασαν και την Μαριούπολη. 

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά, ενώ δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι πολλές εκρήξεις ακούγονταν από το Κίεβο.

Μεθοριακοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα Grad.

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι φαίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, πρώην επαγγελματίας πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο και δίνουμε μάχη για τη χώρα μας, αλλά χρειαζόμαστε τη στήριξη ολόκληρου του κόσμου και πραγματικά σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας άμεσα» δήλωσε ο Κλίτσκο στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Η κατάσταση στο Κίεβο είναι για την ώρα υπό έλεγχο, αλλά φυσικά και ο κόσμος ανησυχεί» συμπλήρωσε.


 

Πέντε νεκροί μετά από κατάρριψη ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε σήμερα και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στη μαζική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

Η Ουκρανία πολεμάει σήμερα κατά ρωσικών δυνάμεων πρακτικά κατά μήκος σχεδόν όλων των συνόρων της με τη Ρωσία και υπάρχουν σφοδρές συγκρούσεις στις περιοχές Σούμι, Χάρκοβου, Χερσώνας και Οδησσού και σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε πως υπάρχει φόβος ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να εισβάλουν στη χώρα από αέρος και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στην περιοχή του Κιέβου.

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες είχαν εγκαταλείψει όλες τις εγκαταστάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Μαρτυρίες πολιτών από το Κίεβο στον ΣΚΑΪ: «Εγκλωβιστήκαμε-Μας έπιασαν στον ύπνο»

Για μια κατάσταση που κλιμακώθηκε με μεγάλη ταχύτητα έκανε λόγο ο Γιώργος Χανιώτης, Έλληνας πολίτης που βρίσκεται εγκλωβισμένος, όπως είπε, σε ξενοδοχείο του Κιέβου.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» περιέγραψε πως τίποτα δεν προμήνυε τις διαστάσεις που θα λάμβανε η ρωσική επίθεση: «Γίνανε όλα πάρα πολύ γρήγορα δεν το περιμέναμε. Ήταν όλα κανονικά, ο κόσμος χθες έκανε τα ψώνια του. Μπορώ να πω ότι μας έπιασαν στον ύπνο».

Όπως εξήγησε, βρέθηκε στην Ουκρανία με σκοπό την διευθέτηση κάποιων υποχρεώσεων μαζί με τη σύζυγό του που κατάγεται από την χώρα, ωστόσο δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το Κίεβο, λόγω της ακύρωσης των πτήσεων.

Ανέφερε επίσης ότι τώρα επικρατεί αναστάτωση στην πρωτεύουσα και αναμένει επικοινωνία με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να απομακρυνθεί με ασφάλεια από την περιοχή

Παράλληλα, η Λουντμίλα Μακάροβα καθηγήτρια Ελληνικών στην Ουκρανία, που κατοικεί κοντά στο κέντρο του Κιέβου, παρατήρησε πως τις τελευταίες ώρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην πόλη ωστόσο δεν έχουν λάβει κάποια συγκεκριμένη οδηγία από τις αρχές για το τι πρέπει να κάνουν  σε περίπτωση πολέμου

Εισβολή στην Ουκρανία: Επίθεση με πυραύλους στην Οδησσό - 18 νεκροί

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση με πυραύλους σε χωριό της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

"Οκτώ άνδρες και δέκα γυναίκες σκοτώθηκαν" στο χωριό Λιπέτσκε, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι περιφερειακές αρχές της Οδησσού.

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πόλη Μπρόβαρι που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν παράλληλα οι αρχές αυτής της πόλης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά, ενώ δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι πολλές εκρήξεις ακούγονταν από το Κίεβο.

Μεθοριακοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα Grad.

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι φαίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μέρος των κέντρων της στρατιωτικής της διοίκησης έχουν χτυπηθεί από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της γειτονικής της χώρας.

Ωστόσο το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού δεν έχει υποστεί ζημιές και ο καπνός δείχνει να υψώνεται από μεγάλη φωτιά δίπλα στο κτίριο αυτό όπου ένστολοι πετούσαν σακούλες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ρόιτερς.

Νεκρό αγόρι στο Χάρκοβο

Μεταξύ των άμαχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την ρωσική εισβολή, είναι και ένα ένα αγόρι στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία μετά από βομβαρδισμό σε συγκρότημα κατοικιών.

Στις τάξεις των επιτιθέμενων έχουν σημειωθεί 50 απώλειες στο Λουχάνσκ σύμφωνα με τον Ουκρανικό στρατό, που αναφέρει επίσης ότι έχει καταρρίψει συνολικά 6 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

Η Μόσχα από την πλευρά της επιμένει πάντως να διαψεύδει τις πληροφορίες του Κιέβου ότι έχει καταρρίψει αεροσκάφη της και ότι έχει καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματά της.

Ο ρωσικός στρατός, ανακοίνωσε μάλιστα ότι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό. Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ.

Ουρές στα καταστήματα στο Κίεβο, μποτιλιάρισμα στις εξόδους

Οι κάτοικοι του Κιέβου σχημάτιζαν σήμερα μεγάλες ουρές έξω από καταστήματα, περιμένοντας να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα εφόδια. Κυκλοφοριακή συμφόρηση επικρατεί στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς τα δυτικά, καθώς αρκετοί πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα.

Στα μέσα του πρωινού η κυκλοφορία των οχημάτων είχε μπλοκάρει στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την πόλη Λβιβ. Τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι: Όπλα σε όποιον θέλει να πολεμήσει τους Ρώσους

Δίνουμε όπλα σε όποιον θέλει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας, ανέφερε σε ένα νέο, δραματικό του μήνυμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία για την κάλυψη αναγκών.

Ομόθυμη καταδίκη από τους δυτικούς

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ζελένσκι είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία.

Δεσμεύθηκε να αναδείξει την επέμβαση κατά τη συζήτηση που θα έχει σήμερα με τους ομολόγους του στην G7.

Σύσσωμη η ηγεσία της Ευρώπης έσπευσε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και να προειδοποιήσει τη Μόσχα πως προετοιμάζεται για ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να παρουσιάσουν στους ηγέτες που θα συγκληθούν εκτάκτως, δέσμη κυρώσεων προς άμεση έγκριση.

«Σεισμός» στις αγορές

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε «φωτιά» στις αγορές.

Στα 103 δολάρια το βαρέλι διαμορφωνόταν η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ λίγο μετά τις 12.00 ώρα Ελλάδος, καταγράφοντας άνοδο άνω του 6%. 

Στα 118 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτινάχτηκε η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφοντας αύξηση 32%.

Μεγάλη πτώση από 2% έως 3% καταγράφουν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Βουτιά σχεδόν 14%, κατέγραψε το χρηματιστήριο της Μόσχας.

Πηγή: skai.gr