Κλείσιμο

Ειρηνευτικό σχέδιο της Αιγύπτου για τη Μέση Ανατολή

Σχέδιο οκτώ σημείων για ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, που θα τεθεί σε ισχύ ως τις 15 Δεκεμβρίου και θα οδηγήσει στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών, πρότεινε η Αίγυπτος.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, το σχέδιο περιήλθε στην κατοχή της μετά την παρουσίασή του από αξιωματούχους των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών στην ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά στις αρχές της εβδομάδας.
Το σχέδιο προβλέπει αμέσως μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας την επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών για την εφαρμογή του οδικού χάρτη για την ειρήνη.
Η ισραηλινή εφημερίδα γράφει ότι το σχέδιο καλεί το Ισραήλ να σταματήσει την εξόντωση μελών των ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων, να αποσύρει τα στρατεύματά του από τις πόλεις της Δυτικής Όχθης και να διακόψει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων.
Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή θα λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις «τρομοκρατικές επιθέσεις». Την εφαρμογή της εκεχειρίας θα εγγυηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Εθνη, αναφέρει το αιγυπτιακό σχέδιο.
Οι κυριότερες ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν χθες κατ` αρχήν-μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι και αιγύπτιους μεσολαβητές στη Γάζα- να μετάσχουν σε συνομιλίες στο Κάιρο στις αρχές του επόμενου μήνα για την επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ.
Χαμάς και Τζιχάντ ανακοίνωσαν μάλιστα ότι η Αίγυπτος πρότεινε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή στο Κάιρο στις 2 Δεκεμβρίου.
Πηγή: skai.gr