«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»: Δημόσιοι διαξιφισμοί Ουάσινγκτον – Πεκίνου στην Αλάσκα 

«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»... Πρωτοφανείς δημόσιοι διαξιφισμοί επικράτησαν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας την Πέμπτη στο Άνκορατζ της Αλάσκας, στην πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο ανάμεσα στην ομάδα του νέου αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και κορυφαία στελέχη της κινεζικής διπλωματίας. 

Ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μοιάζει να ενστερνίζεται, τουλάχιστον εν μέρει, τις σκληρές θέσεις του προκατόχου του έναντι της Κίνας.

Στο παγωμένο Άνκορατζ επικράτησε κλίμα Ψυχρού Πολέμου. «Θα συζητήσουμε τις βαθιές ανησυχίες μας (...) για τις ενέργειες της Κίνας στη Σιντζιάνγκ», επαρχία όπου η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο πως διαπράττει «γενοκτονία» σε βάρος των μουσουλμάνων μειονοτικών Ουιγούρων, «στο Χονγκ Κονγκ, στην Ταϊβάν», αλλά και τις «κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ», όπως και τους «οικονομικούς εξαναγκασμούς σε βάρος συμμάχων μας», προειδοποίησε σε ασυνήθιστα ωμό τόνο τους συνομιλητές του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Καθεμιά από αυτές τις ενέργειες απειλεί τη βασισμένη σε κανόνες τάξη που εγγυάται την παγκόσμια σταθερότητα», υποστήριξε. «Γι’ αυτό δεν πρόκειται απλά για εσωτερικές υποθέσεις».

«Ασχοληθείτε με το Black Lives Matter»

Η κινεζική απάντηση ήταν εξίσου επιθετική. «Η Κίνα εναντιώνεται σθεναρά στην αμερικανική ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις. Έχουμε εκφράσει την ισχυρή αντίθεσή μας σε κάθε τέτοια ανάμιξη και θα λάβουμε αυστηρά μέτρα σε αντίδραση», τόνισε ο Γιανγκ Τζιετσί, το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο διπλωματικό πεδίο.

Στο πλάι του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι επέκρινε τις αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν την παραμονή της συνάντησης, εξαιτίας της καταστολής στο Χονγκ Κονγκ την οποία προσάπτει η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο. «Δεν είναι τρόπος αυτός να υποδέχεσαι προσκεκλημένους», διαμαρτυρήθηκε.
 
Από την πλευρά του, ο Γιανγκ Τζιετσί κάλεσε να «εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», τονίζοντας πως το Πεκίνο δεν επιζητεί «ούτε αναμέτρηση, ούτε σύγκρουση».

Ωστόσο, εμφανώς ενοχλημένος από τις αμερικανικές κατηγορίες, πρόσαψε στις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν «να επιβάλλουν τη δική τους δημοκρατία στον υπόλοιπο κόσμο», ότι χρησιμοποιούν τη στρατιωτική τους ισχύ και την οικονομική τους ηγεμονία για να καταστέλλουν και καταναγκάζουν άλλες χώρες, ότι χρησιμοποιούν σαν πρόφαση την εθνική τους ασφάλεια για να επιβάλλουν δασμούς ή άλλα μέτρα. Αναφέρθηκε ακόμη σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ίδιες τις ΗΠΑ, μιλώντας για «πολλά προβλήματα» στο πεδίο αυτό, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τις κινητοποιήσεις του κινήματος Black Lives Matter, τα φαινόμενα του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας.

Αφήνοντας κατά μέρος το υποτίθεται αυστηρό πρωτόκολλο και επίσης εμφανώς ενοχλημένος, ο Άντονι Μπλίνκεν κράτησε τα δημοσιογραφικά συνεργεία στην αίθουσα για να ανταπαντήσει. «Αυτά που ακούω εγώ είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που περιγράφετε», είπε. «Ακούω (δηλώσεις) μεγάλης ικανοποίησης για την επιστροφή των ΗΠΑ στο πλευρό των συμμάχων και εταίρων τους, κι ακούω επίσης (δηλώσεις) βαθιάς ανησυχίας όσον αφορά ορισμένες ενέργειες της δικής σας κυβέρνησης».
 
Αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους την κινεζική πλευρά πως επέλεξε τη «δημαγωγία», τους «λεονταρισμούς», τους «θεατρινισμούς», τα «δράματα αντί για διάλογο ουσίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ