Εγκρίνεται από τους Βρετανούς βουλευτές η συμφωνία του Brexit

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο αναμένεται να υπερψηφίσει το απόγευμα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον που περιέχει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, σηματοδοτώντας το πιο καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μετά από την ολοκλήρωση της σημερινής τρίτης και τελευταίας ημέρας αναλυτικής εξέτασης του νομοσχεδίου.

Όλες οι τροπολογίες που έχει υποβάλει η αντιπολίτευση έχουν απορριφθεί και το ίδιο αναμένεται να γίνει και σήμερα, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον έχει άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία μετά από τις πρόσφατες εκλογές.

Το εγκεκριμένο από τους βουλευτές νομοσχέδιο θα εξεταστεί τη Δευτέρα και από τη Βουλή των Λόρδων και αναμένεται πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας να γίνει επισήμως νόμος του κράτους.

Θα ακολουθήσει η έγκριση του Brexit από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια η προσοχή θα στραφεί στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ ο Πρωθυπουργός Τζόνσον είχε την Τετάρτη μία «θετική» συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο κ. Τζόνσον επανέλαβε ότι θέλει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα καλύπτει προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και συνεργασία σε άλλους τομείς.

Τόνισε ξανά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου πέρα από την 31η Δεκεμβρίου του 2020 και ότι η νέα σχέση δεν πρέπει να περιλαμβάνει ευθυγράμμιση της Βρετανίας με τους κοινοτικούς κανονισμούς ή δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί βρετανικών υποθέσεων.

Είπε επίσης στην κα Φον ντερ Λάιεν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει τον έλεγχο των υδάτων του για την αλιεία και θα ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού συστήματος.

Πρόσθεσε δε ότι θα διατηρηθούν τα υψηλά επίπεδα εξασφάλισης για τους εργαζόμενους, την ευημερία των ζώων, την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και το περιβάλλον.