Εγκλήματα πολέμου σε Αφγανιστάν: Αυστραλοί έκαναν πρακτική πυροβολώντας φυλακισμένους

Σάλο έχει προκαλέσει μια έκθεση που ήρθε στο φως σχετικά με εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Αυστραλία στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, υπάρχουν "αξιόπιστες αποδείξεις" ότι αυστραλιανοί στρατιώτες σκότωσαν παράνομα 39 άτομα κατά τη διάρκεια του Αφγανικού πολέμου.

Η Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη (ADF) δημοσίευσε ευρήματα από τετραετή έρευνα σχετικά με παραπτώματα από τις δυνάμεις της.

Ανέφερε ότι 19 νυν ή πρώην στρατιωτικοί θα πρέπει να ερευνηθούν από την αστυνομία για δολοφονίες "κρατουμένων, αγροτών ή πολιτών" το 2009-13.

Η ADF είπε ότι τα εγκλήματα συνέβησαν λόγω μη ελέγχου της «κουλτούρας πολεμιστών» που υπάρχει μεταξύ ορισμένων στρατιωτών.

Η έρευνα, που διεξήχθη από τον Ταγματάρχη Δικαιοσύνης Πολ Μπρέρετον, ο οποίος πραγματοποίησε συνεντεύξεις με περισσότερους από 400 μάρτυρες, έδειξε, επίσης, στοιχεία ότι:

-    Οι νεαροί στρατιώτες κλήθηκαν να κάνουν την πρώτη τους δολοφονία πυροβολώντας φυλακισμένους, σε μια πρακτική γνωστή ως «αιματοχυσία»
-    Όπλα και άλλα αντικείμενα «φυτεύτηκαν» κοντά σε πτώματα Αφγανών για την κάλυψη εγκλημάτων
-    Δύο επιπλέον περιστατικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν έγκλημα πολέμου και αφορούν τη «σκληρή μεταχείριση»

Το Αφγανιστάν δήλωσε ότι η Αυστραλία δεσμεύτηκε να "διασφαλίσει τη δικαιοσύνη".

Η Σαμάνθα Κρομπβόετς, ακαδημαϊκός που πραγματοποίησε την αρχική έρευνα για τα περιστατικά, δήλωσε στο BBC ότι ήταν «σκόπιμα, επαναλαμβανόμενα και στοχευμένα εγκλήματα πολέμου» και είπε ότι ένιωθε δικαιωμένη από την έκθεση.

Η Αυστραλία είχε αναπτύξει δυνάμεις στο Αφγανιστάν από το 2002, μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν, ως μέρος ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. 

Αρχικά ο ρόλος των διεθνών δυνάμεων ήταν να εκπαιδεύσουν τα αφγανικά στρατεύματα, αλλά συμμετείχαν όλο και περισσότερο στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών.

Τι αποκαλύπτει η έκθεση;

Σύμφωνα με την έκθεση, 25 στρατιώτες ειδικών δυνάμεων είχαν λάβει μέρος σε παράνομες δολοφονίες άμεσα ή ως «συμμετέχοντες», σε 23 ξεχωριστά περιστατικά.

Συστήθηκε, ως εκ τούτου, στην ομοσπονδιακή αστυνομία να διερευνήσει συνολικά 36 περιστατικά.

Ο επικεφαλής της ADF, στρατηγός Άνγκους Κάμπελ, δήλωσε ότι κανένα από τα περιστατικά δεν μπορεί να περιγραφεί ως πράξη που έγινε πάνω στη μάχη.

«Κανείς δεν φέρεται να είχε προβεί στο έγκλημα επειδή η πρόθεση του δράστη ήταν ασαφής, από σύγχυση ή λάθος», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Ο στρατηγός Κάμπελ είπε ότι υπήρχαν ανησυχητικές ενδείξεις ότι ορισμένοι στρατιώτες της Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (SAS) είχαν πάρει «το νόμο στα χέρια τους».

Η έκθεση ανέφερε ότι θα ήταν "σοβαρή διαστρέβλωση" της πραγματικότητας να κατηγορήσουμε τον ανώτερο διοικητή της ADF, λέγοντας ότι τα εγκλήματα «καλύφθηκαν κατά τη διοικητή περιπολία».

Η Κρομπβόετς είπε ότι στα περιστατικά «εμπλέκονται, σε ορισμένες περιπτώσεις, αξιωματικοί».

Η έρευνα διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι έχουν αναφερθεί λίγες λεπτομέρειες μέχρι τώρα.
 

Πηγή: BBC