Έγκλημα στη Νότια Αφρική

Ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Θάμπο Μπέκι, υποσχέθηκε να ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας του, για να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα ποσοστά εγκληματικότητας στη χώρα του.

Ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο ότι ο αριθμός των αστυνομικών θα ανέβει στις 180.000 τα επόμενα τρία χρόνια, από τις 152.000 στις οποίες βρίσκεται σήμερα.

"Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η ευτυχία που φέρνει η ελευθερία, πραγματώνεται όταν ολόκληρες κοινότητες ζουν υπό το καθεστώς φόβου και πίσω από αγκυλωτά συρματοπλέγματα", είπε στο Κοινοβούλιο.

Η Νότιος Αφρική είναι υπό μεγάλη διεθνή πίεση να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, εν' όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2010.

"Πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα κατά της εγκληματικότητας" είπε ο Πρόεδρος Μπέκι απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Εξήγγειλε δε περισσότερα προγράμματα κατά του aids, μέτρα κατά της φτώχειας, μέτρα για το πόσιμο νερό, και διανομή εκτάσεων γης σε ακτήμονες.

Οι επιχειρηματίες της χώρας ανησυχούν μήπως η εγκληματικότητα αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις στη Νότια Αφρική, ενώ η Αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι "βρίσκεται σε άρνηση" για το ζήτημα. Αφορμή ήταν η δήλωση του ότι "η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο".

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο που κυβερνά τη χώρα πιστεύει ότι είναι η λευκή μειοψηφία που ανησυχεί περισσότερο για την εγκληματικότητα, ενώ η κυβέρνηση πιστεύει ότι η αντιμετώπιση του πρέπει να επέλθει μέσω της καταπολέμησης της φτώχειας.

Η Νότιος Αφρική απολαμβάνει υψηλότατους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης αλλά ο πλούτος δεν διαχέεται σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού, λένε οι στατιστικές.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr