Εγκαταλείπουν την πόλη

Εγκαταλείπουν την πόλη
Φοβούμενοι πιθανούς μετασεισμούς πολλοί κάτοικοι της πόλης Λ΄Ακουίλα της κεντρικής Ιταλίας εγκαταλείπουν την πόλη μετά τα 5,8 Ρίχτερ που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους, σύμφωνα με τον τελευταίο, ανεπίσημο υπολογισμό.

Παρότι οι μετακινήσεις από και προς την πόλη Λ' Ακουίλα είναι εξαιρετικά δύσκολες, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι εκατοντάδες άνθρωποι με βαλίτσες και κουβέρτες κατευθύνονται προς τις εξόδους της πόλης, καθώς τα περισσότερα κτίρια – κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης των 60.000 κατοίκων – έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και είναι αδύνατο να κατοικηθούν. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της χώρας, περισσότερα από 15.000 σπίτια και κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό.

• Τηλέφωνο πρεσβείας Ρώμη: +390 6808 2030
• Δωρέαν πτήσεις Ολυμπιακής Ρώμη ΑΘήνα: Δευτέρα 20:05, Τρίτη 11:00, 19,25
• Δωρεάν μεταφορά και μέσω Aegean Θα πρέπει να περιμένουμε ότι τα θύματα θα είναι πολλά, το ίδιο και οι τραυματίες και τα κτίρια που κατέρρευσαν, τόνισε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και εκτίμησε ότι άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι μπορεί να φτάσουν και τους 50.000.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό των εγκλωβισμένων. Όπως διευκρίνισαν τα συνεργεία διάσωσης, η περιοχή που διεξάγονται οι επιχειρήσεις εκτείνεται σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη της Λ'Ακουίλα.


src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png
Αγωνία για τους έλληνες φοιτητές. Όπως έγινε γνωστό, μία φοιτήτρια εντοπίστηκε κάτω από τα συντρίμμια και μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο νοσοκομείο, ενώ ο αδελφός της έχει επικοινωνία με τα σωστικά συνεργεία και καταβάλλονται προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό του. Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μεταξύ των θυμάτων ενδεχομένως να βρίσκεται και Έλληνας, πληροφορία όμως που μέχρι στιγμή δεν επιβεβαιώνονται.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέβαλε το ταξίδι του στη Μόσχα, προκειμένου να μεταβεί στην πληγείσα περιοχή, ενώ στις 20:00 ώρα Ελλάδος πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο.

Βοήθεια

Ένας εκ των επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι πολλές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν βοήθεια στην Ιταλία, αν και όπως είπε ο ίδιος, προς το παρόν δεν το έχουμε ανάγκη.


Όπως έγινε γνωστό, η ελληνική πρεσβεία θα καταρτίσει κατάλογο σεισμοπαθών και θα μεριμνήσει για τη μεταφορά τους από τη σεισμόπληκτη περιοχή, στη Ρώμη. Στον κατάλογο μπορούν να συμπεριληφθούν και άτομα τα οποία θα προσκομίσουν στην Πρεσβεία βεβαίωση της ιταλικής αστυνομίας ότι είναι σεισμοπαθείς.

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Μεταφορών οι πτήσεις της Ολυμπιακής Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη θα μεταφέρουν δωρεάν από τη Ρώμη στην Αθήνα Έλληνες που επλήγησαν από το σεισμό. Ειδικότερα, σήμερα Δευτέρα αναχωρεί αεροσκάφος στις 20:05 από Ρώμη για Αθήνα, ενώ αύριο και μεθαύριο είναι προγραμματισμένες πτήσεις στις 11:00 και στις 19:25.

Τέλος, για την επιστροφή των Ελλήνων στη χώρα μας η αεροπορική εταιρεία AEGEAN σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών προσφέρει δωρεάν μεταφορά με πτήσεις της από τη Ρώμη.
Πηγή: skai.gr