Εγκαίνια για τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκμενιστάν - Κίνας

Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο εγκαινίασε τον αγωγό φυσικού αερίου που θα εφοδιάζει με τουρκμενικό φυσικό αέριο την Κίνα, μια νίκη για το Πεκίνο που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τους ενεργειακούς πόρους της κεντρικής Ασίας.

"Η Κίνα είναι αισιόδοξη για τη συνεργασία και τα εγκαίνια του αγωγού αυτού αποτελούν ένα νέο επίπεδο σύμπραξης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο φίλες χώρες μας", δήλωσε ο Χου, μόλις ενεργοποίησε τον κρουνό ανοίγοντας τις βάνες του αγωγού.

Οι ηγέτες του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν παρέστησαν επίσης στην τελετή εγκαινίων, σε απομακρυσμένη τοποθεσία κοντά στη μεθόριο Τουρκμενιστάν-Ουζμπεκιστάν.

Ο αγωγός διασχίζει την κεντρική Ασία κατά μήκος 1.833 χλμ. περνώντας από το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν πριν φθάσει στην Κίνα όπου εκτείνεται ακόμη κατά μήκος τουλάχιστον 5.000 χλμ.

Ο αγωγός αναμένεται να τροφοδοτεί την κρατική κινεζική πετρελαϊκή εταιρία China National Petroleum Corp (CNPC) με 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Πηγή: skai.gr