Κλείσιμο

Εγγύηση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων ενόψει Brexit υπόσχονται οι Εργατικοί

Το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα ανέτρεπε το σχεδιασμό του Brexit της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και θα παρείχε άμεσες μονομερείς εγγυήσεις για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της χώρας εάν κέρδιζε τις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Ο σκιώδης Υπουργός Brexit Κιρ Στάρμερ, που θεωρείται από πολλούς ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του κόμματος, δήλωσε ότι οι Εργατικοί αναγνωρίζουν πως η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ αλλά θέλουν μία διαφορετική προσέγγιση και συμφωνία, η οποία θα δίνει προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, οι Εργατικοί θα ακύρωναν ως κυβέρνηση τη Λευκή Βίβλο για το Brexit που παρουσίασε η νυν κυβέρνηση με το σχέδιο για την έξοδο από την ΕΕ να περιλαμβάνει και έξοδο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Θα έδιναν αντίθετα έμφαση σε μια συμφωνία που «θα διατηρούσε τα πλεονεκτήματα» της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης.

Παράλληλα θα διασφάλιζαν το νομικό καθεστώς των περισσότερων από 3 εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ που ζουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο από την πρώτη ημέρα που θα αναλάμβαναν την εξουσία. Θα πίεζαν δε για μία αντίστοιχη συμφωνία για τα 1,2 εκατομμύρια Βρετανούς που ζουν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Θα αντικαθιστούσαν εξάλλου τον προτεινόμενο Μεγάλο Ανακλητικό νόμο, που στοχεύει εν τέλει στην τροποποίηση ή ακύρωση πολλών εκ των ευρωπαϊκών νόμων που ισχύουν σήμερα στη Βρετανία με έναν νόμο περί Προστασίας Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Τέλος, θα επιδίωκαν μία γρήγορη συμφωνία επί μεταβατικών διακανονισμών για την περίοδο μετά από την υλοποίηση του Brexit την άνοιξη του 2019.

Οι Εργατικοί τονίζουν επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε υπαναχώρηση από νόμους που προστατεύουν τους εργαζομένους, το περιβάλλον και τους καταναλωτές.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε την Πρωθυπουργό Μέι για «άκαμπτη» στάση στο θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας και είπε ότι η άμεση εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους θα άλλαζε τον τόνο των διαπραγματεύσεων. Η κ Μέι έχει πει ότι θέλει πρώτα αντίστοιχες εγγυήσεις για τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ.

Παράλληλα ο κ. Στάρμερ τόνισε ότι οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να στείλουν την Πρωθυπουργό ή τον Πρωθυπουργό πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εάν δε θεωρήσουν ικανοποιητική τη συμφωνία για τους όρους του Brexit.

Ο ευρωσκεπτικιστικός Τύπος ερμηνεύει αυτή τη θέση των Εργατικών ως προσπάθεια να κρατηθεί ανοιχτή η πόρτα σε ενδεχόμενη παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, αν δεν επιτευχθεί τελικά μία ικανοποιητική συμφωνία. Σε αντίθεση πάντως με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Τιμ Φάρον, οι Εργατικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν τάσσονται υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Οι Συντηρητικοί απαντούν ότι είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ξεκάθαρο σχέδιο για το Brexit. Η κα Μέι από την Ουαλία όπου πραγματοποίησε προεκλογική ομιλία κατηγόρησε τα άλλα κόμματα ότι αντί να αντιληφθούν πως η ψήφος υπέρ του Brexit ήταν ένα εγερτήριο για μια γενιά πολιτικών που θεωρούν εδώ και καιρό τους πολίτες δεδομένους, αντίθετα κλείστηκαν στις δικές τους απόψεις.

Οι Συντηρητικοί θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν έδρες απευθείας από τους Εργατικούς σε περιφέρειες που αποτελούν παραδοσιακά προπύργια του αντιπολιτευόμενου κόμματος στη βόρεια και μεσοδυτική Αγγλία, όπως επίσης στην Ουαλία. Πρόκειται για περιφέρειες που τάχθηκαν κατά πλειοψηφία υπέρ του Brexit σε αντίθεση με τους περισσότερους βουλευτές των Εργατικών.

Εν τω μεταξύ, με νέα παρέμβασή του μέσω άρθρου του στον Guardian, ο πρώην Πρωθυπουργός και ηγέτης των Εργατικών Τόνι Μπλερ συστήνει στη νυν ηγεσία του κόμματος να βάλει στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας το Brexit «στρέφοντάς το εναντίον των Συντηρητικών».

Ο κ. Μπλερ, που όπως και πολλοί άλλοι έχει κατηγορήσει τους Εργατικούς υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι στερούνται σαφήνειας σε ό,τι αφορά τη στάση έναντι του Brexit, προτρέπει στο κόμμα να πει «όχι σε ένα Brexit ανεξαρτήτως κόστους». Αναφέρει ενδεικτικά: «Η δυνατή μου συμβουλή είναι να τονίζουμε: ας αποφασίσουμε όταν δούμε τι συμφωνία θα πάρει η Τερέζα Μέι. Θα πρέπει να πάρει την καλύτερη συμφωνία για τις θέσεις εργασίας για το εμπόριο και την ευημερία και να βάλει όλες τις επιλογές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο