Εγγυήσεις ζητά η Ρωσία πριν αποχωρήσει από τη Γεωργία

H Ρωσία θα ζητήσει εγγυήσεις για την ασφάλεια προτού οι δυνάμεις της αποχωρήσουν από τις ρωσικές βάσεις στη Γεωργία, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αμυνας. «Στη συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα της ρωσικής αποχώρησης, θα περιλαμβάνεται αναμφισβήτητα όρος που θ` αναφέρει ότι η Τιφλίδα εγγυάται την ασφάλεια της διαδικασίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Τιφλίδα εμμένει η Μόσχα να κλείσει τις βάσεις της στο Αχαλκαλάκι (νότια Γεωργία) και στο Βατούμ (νοτιοδυτική Γεωργία) μέσα σε περίοδο τριών ετών και όχι στην προθεσμία των 11 ετών που ζητεί η Μόσχα. «Εξετάζοντας τις σημερινές σχέσεις μεταξύ Τιφλίδας και Βατούμ καθώς και τη θέση της πλειοψηφίας του πληθυσμού στο Αχαλκαλάκι θα είναι αδύνατο για τη Γεωργία να εγγυηθεί τόσο γρήγορα την ασφάλεια μιας αποχώρησης», υπογράμμισε η ίδια πηγή.
Το 1999, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν είχε συμφωνήσει να κλείσουν οι τέσσερις ρωσικές βάσεις στη Γεωργία πριν από την 1η Ιουλίου του 2001 αλλά αυτό επετεύχθη μόνο για δύο βάσεις: της Γκουντάουτα στην αποσχισθείσα περιοχή της Αμπχαζίας και της αεροπορικής βάσης Βαζιάνι, κοντά στην Τιφλίδα.
Πηγές: ΑΠΕ - Γαλλ. Πρακτ.

Πηγή: skai.gr