Έγγραφα για παλαιστινιακό κράτος

Υψηλόβαθμοι Παλαιστίνιοι καλούσαν τον Γιάσερ Αραφάτ να μην προχωρήσει στην κήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στη δεκαετία του 1970, εκφράζοντας φόβους ότι αυτό θα επέτρεπε στο Ισραήλ να διατηρήσει την κυριαρχία σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με έγγραφα του Φόρεϊν Όφις που έρχονται στη δημοσιότητα μετά τον αποχαρακτηρισμό τους.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, Βρετανοί διπλωμάτες αφιέρωσαν εκείνη την εποχή πολύ χρόνο προσπαθώντας να διαμορφώσουν άποψη για τις θέσεις Παλαιστινίων που ασκούσαν επιρροή, ώστε να αντιληφθούν τις προθέσεις του Αραφάτ ως προς την κήρυξη του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και τις πιθανές αντιδράσεις της Ιορδανίας και των άλλων γειτονικών χωρών.

Ένα έγγραφο από τα Εθνικά Αρχεία του Φόρεϊν Όφις, που αποχαρακτηρίστηκε, αναφέρεται σε συνάντηση διπλωμάτη με τον Ράσαντ αλ Σάουα, ηγετική προσωπικότητα στη Λωρίδα της Γάζας, που έγινε τον Φεβρουάριο του 1974, μετά την επαφή που είχε ο Σάουα με τον Αραφάτ για το θέμα της ανεξαρτησίας.

"Ο Ράσαντ απέρριψε την άποψη που εξέφρασε ο Γιάσερ Αραφάτ, με τη λογική ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους θα έδινε στους Ισραηλινούς την ευκαιρία να επιμείνουν στην κυριαρχία στο σύνολο της Παλαιστίνης, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας", γράφει ο διπλωμάτης στην σχετική αναφορά του.

"Ο Ράσαντ λέει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους λόγω του μίσους απέναντι στο ιορδανικό καθεστώς, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ότι ένα τέτοιο κράτος δεν θα είναι βιώσιμο χωρίς εξωτερική βοήθεια", προστίθεται στην αναφορά του Βρετανού διπλωμάτη.

Ορισμένοι Άραβες ηγέτες εκείνη την εποχή ενθάρρυναν τον Αραφάτ να ανακοινώσει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Μεταξύ αυτών ήταν ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Ανουάρ Σαντάτ. Όμως ο Σάουα προειδοποίησε τον Αραφάτ ότι η Αίγυπτος προσπαθούσε να απαλλαγεί από οποιαδήποτε υποχρέωση είχε αναλάβει έναντι των Παλαιστινίων.

"Ο Σαντάτ και άλλοι Άραβες ηγέτες έχουν βαρεθεί τους Παλαιστίνιους και ενδιαφέρονται μόνο για τους λαούς τους", πίστευε ο Σάουα, σύμφωνα με τους Βρετανούς διπλωμάτες που έρχονταν σε επαφή μαζί του.

Την εποχή εκείνη επίσης, η Ιορδανία, που ήλεγχε τη Δυτική Όχθη μέχρι το 1967 και είχε δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες, φοβόταν ότι ο Αραφάτ θα ενεργούσε μόνος του και θα προκαλούσε αναταραχή και μέσα στον ιορδανικό πληθυσμό.

Ο Γιάσερ Αραφάτ είχε όμως απέναντί του τους ισχυρούς Παλαιστίνιους επιχειρηματίες στη Δυτική Όχθη, που υποστήριζαν την ενότητα μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της ιορδανικής χασεμιτικής βασιλικής οικογένειας, με την οποία είχαν στενές σχέσεις.
Πηγή: skai.gr