Έφτασε στην Παραγουάη η μετάλλαξη Όμικρον

Το υπουργείο Υγείας της Παραγουάης ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα τρία κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, διευκρινίζοντας πως οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί ταξίδεψαν στο εξωτερικό μέσα στον Δεκέμβριο.

Οι ασθενείς έχουν τεθεί σε καραντίνα, ανέφερε η Σάντρα Ιράλα, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας πως και άλλοι ταξιδιώτες υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον SARS-CoV-2. Η κυβέρνηση δεν θα λάβει –τουλάχιστον άμεσα– περιοριστικά μέτρα ως προς τα ταξίδια, διαβεβαίωσε η κυρία Ιράλα, προτρέποντας ωστόσο τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αρκετές χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής έχουν καταγράψει πλέον κρούσματα της Όμικρον, που εγείρει ανησυχία στους επιστήμονες λόγω του υψηλού βαθμού μολυσματικότητάς της. Η πρώτη ήταν η Βραζιλία, στα τέλη του Νοεμβρίου.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας, το τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το οποίο είναι αρμόδιο για την περιφέρεια αυτή, έχει επισημάνει ότι τα εμβόλια αποτελούν θεμελιώδες εργαλείο για τη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων, καθώς και για να αποτραπεί η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ