Κλείσιμο

Ε.Ε: Υπό...παρακολούθηση η Τουρκία για τις επόμενες κινήσεις- Οι επιφυλακτικοί και οι αισιόδοξοι

Στάση αναμονής απέναντι στην Άγκυρα συμφώνησαν να τηρήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., με ορισμένα κράτη-μέλη να είναι πιο επιφυλακτικά από άλλα σχετικά με τη νέα θετική διάθεση που επιδεικνύει η Τουρκία απέναντι στην Ενωση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη χθεσινή συνεδρίαση (με φυσική παρουσία) του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αμφότεροι πιστοποίησαν τη νέα διάθεση της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από τη συζήτηση προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Ολοι όσοι πήραν τον λόγο, ωστόσο, τόνισαν ότι πρέπει να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια στα τουρκικά βήματα αποκλιμάκωσης. Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος για την Αθήνα, όπως το casus belli και η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η νέα στάση της Αγκυρας αποδίδεται στην απειλή των κυρώσεων, στην οικονομική κατάσταση στη χώρα και στην εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Στη δήλωσή του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, μάλιστα, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες πρέπει να δούμε αν μπορούμε να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή [στις διμερείς σχέσεις], σε ισχυρή συνεργασία με τη νέα αμερικανική διοίκηση».

Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Μπορέλ επιβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να επιδιώκει την οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας, αλλά παράλληλα θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο οι εργασίες για νέες κυρώσεις που αφορούν τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η λίστα δεν είναι έτοιμη, αλλά δεν έχει αφεθεί στην άκρη», είπε ο ύπατος εκπρόσωπος. «Τα ερεθιστικά στοιχεία που δηλητηρίασαν τις σχέσεις μας πέρυσι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο δεν είναι πλέον παρόντα», πρόσθεσε, «και συμφωνήσαμε (με τον Μ. Τσαβούσογλου) να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική για να φτάσουμε σε κάποιες συμφωνίες». Ανέφερε επίσης ότι η Ε.Ε. ελπίζει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έως το τέλος Φεβρουαρίου.    

Από την πλευρά του, ο κ. Μάας εξέφρασε τον πάγιο γερμανικό σκεπτικισμό απέναντι στην πολιτική των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Τα θετικά σήματα που έχει αποστείλει προσφάτως η Αγκυρα και η επανέναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μάας, δεν πρέπει να «επιβαρυνθούν» με την επιβολή νέων κυρώσεων.

Ο κ. Δένδιας, μετά τη λήξη του ΣΕΥ, συναντήθηκε με τον επίτροπο Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και διμερώς (στο πλαίσιο δείπνου) με τον κ. Μπορέλ. Σήμερα θα συναντηθεί με τη Βελγίδα ομόλογό του Σοφί Βιλμές και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.