ΕΕ: Στους φίλα προσκείμενους στο Κρεμλίνο ολιγάρχες δεν θα επιβληθούν προς το παρόν κυρώσεις

Οι κυρώσεις της ΕΕ εξαιτίας της σύλληψης του Ναβάλνι θα αφορούν αποκλειστικά Ρώσους αξιωματούχους. Στον μαύρο κατάλογο δεν θα συμπεριληφθούν οι φιλικά προσκείμενοι στο Κρεμλίνο Ρώσοι ολιγάρχες, γράφει ο ιστότοπος EU Observer επικαλούμενος διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του EU Observer, στις 22 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Eξωτερικών της ΕΕ θα συμφωνήσουν σ’ ένα πακέτο μέτρων που θα αφορά Ρώσους κρατικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στην φυλάκιση του Ναβάλνι. Θα τους απαγορεύσουν την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ προτίθεται να επισπεύσει την διαδικασία ώστε οι κυρώσεις να τεθούν σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες.

Θέμα συζήτησης την Δευτέρα στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών θα είναι εκτός από την σύλληψη του Ναβάλνι και την άρνηση της Ρωσίας να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) για την απελευθέρωσή του, και οι διώξεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών γενικότερα.

Επίσης το πρακτορείο TASS επικαλούμενο διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων σε Ρώσους μεγαλοεπιχειρηματίες επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς νομικοί λόγοι για κάτι τέτοιο.

«Σε ό,τι αφορά τους Ρώσους ολιγάρχες, η ιδέα της επιβολής κυρώσεων εναντίον τους δεν ανταποκρίνεται στην δική μας πολιτική. Λαμβάνουμε το μέτρο των κυρώσεων για να αλλάξει η πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης, οι κυρώσεις επιβάλλονται σε πρόσωπα τα οποία έχουν άμεση σχέση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, γι’ αυτό χρειάζονται πολύ σοβαροί νομικοί λόγοι», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι την Κυριακή, υπουργοί Εξωτερικών δώδεκα χωρών μελών της της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με δύο συνεργάτες του Ρώσου πολιτικού και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι,

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν από την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων στην Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ