ΕΕ: Προχωρά στην επιβολή κυρώσεων στη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στην Wagner Group, εταιρεία μισθοφόρων της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών μεθαύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε οκτώ πρόσωπα, στον όμιλο Βάγκνερ και άλλες τρεις οντότητες που συνδέονται με αυτόν. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα τυχόν πόρων στην επικράτεια της ΕΕ.

Συνεπάγονται επίσης ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούν εφεξής να συναλλάσσονται με τους στόχους των κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι κυρώσεις θα επιβληθούν εξαιτίας της δράσης του ομίλου Βάγκνερ στη Συρία, στη Λιβύη και στην Ουκρανία και στις καταγγελίες για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους ανθρώπους του.

Τα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ άμεσα αφού εγκριθούν από τους ΥΠΕΞ των 27 τη Δευτέρα.

Πρόσφατα στις Βρυξέλλες εκφράστηκε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Βάγκνερ να αναπτυχθεί στο Μαλί. Χώρες μέλη της ΕΕ απείλησαν να τερματίσουν την υποστήριξη στην αφρικανική χώρα σε κρίση εάν το Μπαμακό συνάψει σύμβαση με τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων.

Η ΕΕ έχει αναπτύξει εκπαιδευτική αποστολή στο Μαλί, χώρα της δυτικής Αφρικής τμήματα της οποίας λυμαίνονται τζιχαντιστικές οργανώσεις οι οποίες διαπράττουν αιματηρές επιθέσεις εδώ και χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ