ΕΕ προς Κίνα: Δεν θα υποχωρήσουμε στη σχέση μας με την Ταϊβάν

Σαφές μήνυμα έστειλε χθες ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοσέφ Μπορέλ στον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών σχετικά με το γεγονός πως η «Γηραιά Ήπειρος» δεν πρόκειται να σταματήσει να ενισχύει τη σχέση της με την Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο politico.eu o  στρατηγικός διάλογος του Ζοσέφ Μπορέλ με τον Γιανγκ Γι έρχεται εν μέσω της τακτικής του Πεκίνου να ασκήσει οικονομική και διπλωματική πίεση στη Λιθουανία, μια χώρα -μέλος της ΕΕ, σχετικά με την απόφασή της να ανοίξει διπλωματικό γραφείο αντιπροσωπείας στην Ταϊπέι και το σχέδιο της Ταϊβάν να δημιουργήσει ένα παρόμοιο  γραφείο στο Βίλνιους.

«Ο Μπόρελ έκανε αναφορά στην  πολιτική της Κίνας αλλά ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας με την Ταϊβάν», δήλωσε αξιωματούχος σχετικά με τις συνομιλίες των δύο ισχυρών ανδρών με γνώσεις για τις προετοιμασίες των συνομιλιών.

Εκτός από θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν, ο Μπόρελ έθεσε επίσης άλλα «δύσκολα ζητήματα» όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι κυρώσεις και οι κυβερνοεπιθέσεις από πλευράς του Πεκίνου, είπε ένας από τους αξιωματούχους, όπως επισήμανε το politico.eu . Οι συνομιλίες του Μπόρελ με τον Γουάνγκ ήρθαν λίγες μέρες μετά την συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους συναδέλφους του ηγέτες των «Quad» από την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Η ΕΕ επέμεινε στη στρατηγική σημασία των σχέσεων με τις ΗΠΑ ακόμη και μετά την οργή που εξέφρασε η Γαλλία για το νέο τριμερές σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας.

Οι συνομιλίες του Μπόρελ με τον Κινέζο ομόλογό του ξεκίνησαν την ίδια εβδομάδα που δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για την έναρξη του διατλαντικού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας.

Πηγή: Politico.eu 

Πηγή: skai.gr