Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Εντός της εβδομάδας η απόφαση της ΕΕ

Οι χώρες της ΕΕ πιθανόν να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον.

"Νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα", δήλωσε ο Μπον στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI και πρόσθεσε ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να έχει αργότερα σήμερα συνομιλίες με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα επιβληθεί τελικά ευρωπαϊκό εμπάργκο. Προσπάθησε παράλληλα να καθησυχάσει τους 1.200 εργαζόμενους του συνδεδεμένου με τον ρωσικό αγωγό «Φιλία» διυλιστηρίου PCK, στο Σβεντ του Βρανδεμβούργου.

«Δεν θέλω να σας κοροϊδέψω και να ωραιοποιήσω την κατάσταση με κανέναν τρόπο. Μπορεί κάπου να υπάρξει πρόβλημα, κάτι να μη λειτουργήσει», παραδέχτηκε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας στους εργαζόμενους του διυλιστηρίου, το οποίο ανήκει στη ρωσική Rosneft και χρησιμοποιεί αποκλειστικά ρωσικό πετρέλαιο για να τροφοδοτήσει με καύσιμα την ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου, καθώς και τη δυτική Πολωνία. Αν όμως το σχέδιό του λειτουργήσει, τόνισε, τότε το διυλιστήριο θα έχει μέλλον και προοπτική.

Η Κομισιόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα το αυστηρότερο μέχρι σήμερα πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά αρκετές χώρες εναντιώθηκαν σε αυτό ανησυχώντας για τον αντίκυπο που θα έχει το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέλη της ΕΕ, ανησυχούν ότι το πάγωμα των εισαγωγών δεν θα τους εξασφαλίσει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν, παρότι διπλωμάτες έχουν πει ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν χρόνο μέχρι το τέλος του 2023.

Η Ουγγαρία είναι ο σφοδρότερος πολέμιος του προγραμματισμένου αυτού εμπάργκο.

Η πρόεδρος ωστόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι σημείωσε πρόοδο στις συνομιλίες της με τον Ορμπάν για το συγκεκριμένο θέμα.

Bloomberg: Η ΕΕ εγκαταλείπει το σχέδιο για απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από ευρωπαϊκά τάνκερ

Λιγότερο αυστηρό θα είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ρωσικό πετρέλαιο μετά από ένα Σαββατοκύριακο αντιπαραθέσεων.

Η ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg, θα αποσύρει την διάταξη που απαγορεύει στα τάνκερ από χώρες μέλη να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο προς τρίτες χώρες, όμως θα διατηρήσει το σχέδιο για την απαγόρευση της ασφάλισης αυτών των μεταφορών, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το πρακτορείο. 

Η Ελλάδα, η οποία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ναυτιλιακών δυνάμεων στον κόσμο, ήταν μεταξύ των κρατών-μελών που πίεσαν να αφαιρεθεί η διάταξη από το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, επικαλούμενη την έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των G-7.

Η απαγόρευση στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιονδήποτε προορισμό στον κόσμο θα είχε πιέσει περαιτέρω τις εξαγωγές της Μόσχας, - μια ζωτική πηγή σκληρού νομίσματος, σχολιάσει το πρακτορείο.

Ακόμα κι έτσι, η απαγόρευση παροχής ασφάλισης -και άλλων υπηρεσιών- στους μεταφορείς θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες καλύπτουν τα πλοία τους έναντι κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοκηλίδων, μέσω των λεγόμενων «συλλόγων προστασίας και αποζημίωσης».

Αυτοί οι σύλλογοι αγοράζουν συλλογικά αντασφάλιση από 80 αντασφαλιστές, συμπεριλαμβανομένων 20 από τους μεγαλύτερους παρόχους στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τη νομοθεσία της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ