ΕΕ: Νέα αναβολή για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος

Νέα αναβολή πήρε η δημοσιοποίηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο για την Μεταναστευτική Πολιτική και το Ασυλο.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, που έχει αναλάβει την εκπόνηση της πρότασης μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, δήλωσε νωρίτερα στον ιστότοπο Politico Europe ότι θα παρουσιαστεί, αφού οι «27» καταλήξουν σε συμφωνία για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Είμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης της πρότασης, αλλά πολλά κράτη-μέλη μας έχουν ζητήσει να περιμένουμε έως ότου καταλήξουν σε κατ’ αρχήν συμφωνία [για τον προϋπολογισμό]», δήλωσε η κ. Γιόχανσον στο Politico Europe. «Πιστεύω ότι καλή ιδέα να τα ακούσουμε». Θεωρητικά, πρόσθεσε η Σουηδή επίτροπος, θα μπορούσε να παρουσιάσει το σχέδιο μέσα στον Ιούλιο. Επικαλούμενη όμως την πολύχρονη εμπειρία της στην πολιτική, σημείωσε ότι «τα πράγματα συνήθως θέλουν το χρόνο τους… Είναι πιο ρεαλιστικό να μιλήσουμε για μία παρουσίαση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι η πρόταση θα ήταν έτοιμη «αμέσως μετά το [Καθολικό] Πάσχα» στις 12 Απριλίου. Σε συνέντευξή της στην «Κ» στις 24 Μαΐου, η ίδια η κ. Γιόχανσον τοποθετούσε την δημοσιοποίηση «στην αρχή του καλοκαιριού».

Η νέα αναβολή αναδεικνύει πόσο διχαστικό παραμένει το μεταναστευτικό στην Ευρώπη, τέσσερα χρόνια μετά τη μείζονα κρίση του 2015-2016 που κλυδώνισε τη συνοχή της Ε.Ε. Η νέα έμφαση των ευρωπαϊκών θεσμών στη φύλαξη των συνόρων, σε σύγκριση με τότε, που σηματοδοτήθηκε με την επίσκεψη στον Εβρο το Μάρτιο τόσο της κ. φον ντερ Λάιεν, όσο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, είχε σκοπό να στείλει το μήνυμα ότι περιορίζονται οι ροές και άρα να ενισχύσει το επιχείρημα υπέρ της κοινής τους διαχείρισης. Ωστόσο, οι αντιστάσεις χωρών, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, που αρνούνται να επωμιστούν μέρος αυτού του βάρος, δεν μοιάζουν να έχουν καμφθεί.  

«Κατά τη γνώμη μου, η εθελοντική αλληλεγγύη δεν επαρκεί», είπε η κ. Γιόχανσον στο Politico σχετικά με το θέμα αυτό. «Χρειαζόμαστε έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, αλλά ο ακριβής σχεδιασμός αυτού του μηχανισμού δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί πλήρως».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η Κομισιόν ήλπιζε να δημοσιοποιήσει την πρότασή της για το Σύμφωνο κοντά στο ξεκίνημα της γερμανικής προεδρίας (1.7), καθώς το Βερολίνο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη θέσπιση ενός λειτουργικού ευρωπαϊκού συστήματος για τη μετανάστευση και το άσυλο, με δίκαιο επιμερισμό των βαρών. Τώρα όμως «η γερμανική προεδρία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αναζήτηση συμφωνίας για τον προϋπολογισμό», είπε η Επίτροπος, τονίζοντας ότι η απόφαση για την αναβολή ελήφθη κατόπιν διαβουλεύσεων με τη γερμανική κυβέρνηση.