Κλείσιμο

Ε.Ε: Μετά την αποτυχίαΙ τα σχόλια

Μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, η Ευρώπη θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί σε βάθος και όχι να περιοριστεί σε μικρές προσαρμογές, που θα σήμαιναν τη θανατική καταδίκη του σχεδίου του ευρωπαϊκού Συντάγματος, γράφει ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Λε Μοντ».
Από το Στρασβούργο, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νοέλ Λενουάρ σημειώνει σήμερα ότι «δεν υπάρχει ένα `σχέδιο Β` για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση: το ζεύγος Γαλλίας-Γερμανίας δεν θα αντικατασταθεί στην Ευρώπη».
«Η αποτυχία της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα μπορούσε να επιβάλει τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων», προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο.
«Μια Ευρωπαϊκή Ένωση διαφορετικών ταχυτήτων και με διαφορετικούς πυρήνες δεν αποτελεί το στόχο μας», σημείωσε ο Φίσερ, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα τα γεγονότα μπορεί να το επιβάλουν.
«Είναι επιτακτική ανάγκη για την Ευρώπη να καταλήξει το 2004 σε μια συμφωνία για το μελλοντικό της Σύνταγμα», τονίζει σήμερα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Echos», σημειώνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση οι Ευρωπαίοι «θα πρέπει να το εγκαταλείψουν».
Τέλος ο πολωνός πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι χαρακτηρίζει σήμερα «επικίνδυνη» την ιδέα σχηματισμού ενός σκληρού πυρήνα, από ιδρύτριες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία ή η Γερμανία.
Πηγή: skai.gr