ΕE: Η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο για να κάνει bullying στη Μολδαβία 

Κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για να εκφοβίσει τη Μολδαβία, καθώς ο πρωθυπουργός της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας είπε ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τις τιμές που προσφέρει τώρα η Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η σύμβαση φυσικού αερίου της Μολδαβίας με τη ρωσική Gazprom (GAZP.MM) έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η φιλοευρωπαϊκή πρωθυπουργός της Μολδαβίας Natalia Gavrilita είπε στο διεθνές πρακτορείο ότι η Gazprom δεν πρόσφερε στη νέα κυβέρνηση την παραδοσιακή ετήσια σύμβασή της, αλλά αντίθετα τριπλασίασε την τιμή της.

Το Κρεμλίνο  αρνήθηκε ότι η ρωσική εταιρεία χρησιμοποιούσε τις συνομιλίες για το φυσικό αέριο για να προσπαθήσει να αποσπάσει πολιτικές παραχωρήσεις, αλλά ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell απέρριψε αυτό το επιχείρημα.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αυξήσεις των τιμών σε όλο τον κόσμο δεν είναι συνέπεια της οπλοποίησης της προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά στην περίπτωση της Μολδαβίας, ναι», είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στο πλευρό του Gavrilita στις Βρυξέλλες.

Ο Gavrilita είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η Gazprom αύξησε τη μακροχρόνια τιμή της για τη Μολδαβία στα 790 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, από περίπου 250 δολάρια.

"Η αύξηση της τιμής για τη Μολδαβία είναι απλώς εξαιρετικά έντονη. Τριπλασιάστηκε και πρόκειται να τετραπλασιαστεί εάν αγοράζουμε τα πάντα στην αγορά spot. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά, πολιτικά, οικονομικά ή κοινωνικά", είπε ο Γαβριλίτα.

Σημειώνεται πως Μολδαβία κυβερνάται από τη φιλοδυτική κυβέρνηση της προέδρου Maia Sandu που νίκησε τον υποστηριζόμενο από τη Μόσχα Igor Dodon σε εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο. Η χώρα ήταν μία από τις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής διελκυστίνδας επιρροής μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Πηγή: Reuters 

Πηγή: skai.gr