Δύσκολοι καιροί για μετανάστες

Περισσότεροι από 1.300 ύποπτοι ως λαθρομετανάστες συνελήφθησαν στην περιοχή του Λος Άντζελες τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι επιχειρήσεις αυτές θεωρούνται οι σκληρότερες στις Ηνωμένες Πολιτείες από το καλοκαίρι, όταν πολλές Πολιτείες ανέλαβαν αυτοβούλως να εντείνουν τα μέτρα εναντίον των παράνομων μεταναστών.

Είχε προηγηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης Μπους για τροποποίηση των αμφιλεγόμενων μεταναστευτικών νόμων οι οποίες δεν εγκρίθηκαν τελικά από το Κογκρέσο.

Οι αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 1300 μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων –σύμφωνα με τις αρχές είχαν αγνοήσει τις εντολές απέλασης.

\Είναι άνθρωποι, που πρώτον δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεύτερον εξακολουθούν να διαπράττουν κι άλλα εγκλήματα στη χώρα επιβαρύνοντας την θέση τους...\ ισχυρίζεται στο BBC ο Τζιμ Χέις, διευθυντής των τελωνειακών αρχών της Καλιφόρνια.

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι μεταναστευτικές αρχές της πολιτείας συνέλαβαν πολίτες 30 διαφορετικών κρατών. Η τεράστια πλειοψηφία προερχόταν από το Μεξικό.
Κάποιοι αντιμετωπίζουν πολυετή κάθειρξη, την ίδια στιγμή που περισσότεροι από 600 έχουν ήδη απελαθεί.

Πρόκειται για μια σκληρή απάντηση σύμφωνα με τις αρχές σε όσους αγνοούν τις εντολές απέλασης.

Το θέμα της μετανάστευσης συνεχίζει πάντως να διχάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα σκληρότερα μέτρα που έχουν πάρει πολλές Πολιτείες κατά των μεταναστών, προκαλούν ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Πρόσφατο παράδειγμα η επιδρομή της αστυνομίας σε κατάστημα Μακ Ντόναλτς, κατά την οποία συνελλήφθησαν 54 μετανάστες.

Η επιδρομή προκάλεσε διαδηλώσεις. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, οι μετανάστες πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης αποτελώντας συχνά τα εξιλαστήρια θύματα στην αμερικανική κοινωνία.

Όπως φαίνεται όμως, το θέμα των 12 εκατομμύριων παράνομων μετανάστων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιδρομές και παρόμοιες σπασμωδικές ενέργειες , αλλά με συγκροτημένη πολιτική, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατή.
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια Άρης Καπαράκης)